Site icon podunavlje.info

Izložba slika i crteža Bojane Torlak „Ovo nije ono što sam htela“

SMEDEREVO, 25. februar 2021 – Izložba slika i crteža Bojane Torlak „Ovo nije ono što sam htela“ biće od sutra pred publikom u galeriji smederevskog Centra za kulturu, a Smederevci mogu njene radove da pogledaju do 15. marta.

U recenziji koju potpisuje Aleksandar Lazar piše: „Bojanin rad se često fokusira na telo ili delove tela, tako da figura, bilo lјudska ili životinjska,postaje nosilac teme. Istovetno, zamišlјene slike kao i tekst pojavlјuju se u vizuelnom izrazu na taj način da tekst evoluira u crtež, crtež u sliku i tako u kružnom i obnavlјajućem ciklusu čine vizuelnu celinu. Ona gledaocu predstavlјa anonimnog, ali u isto vreme protagonistu koji nosi univerzalno, arhetipsko, simbolično. Takav vizuelni sadržaj nastaje metodom strujanja svesti  gde umetnica uklјučuje ne samo svesna i logička iskustva, već i njen unutarnji život koji se odvija na intuitivnom, afektivnom i nesvesnom nivou. U tom polјu gde se misli, utisci i emocije sklapaju u jednu enigmatičnu eneregetsku celinu, Bojana ih materijalizuje u vizuelne elemente i komentare koje su neodvojivi od njenog unutarnjeg sveta i autobiografskih tema. Umetnica svoje beleženje unutrarnjih sadržaja i napora pretvara u glasni povik i rukopis uličnih grafita, tagova, dnevničkih zapisa, arhetipskih simbola, dijagrama i dečijih crteža“.

Bojana Torlak završila je osnovne i master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer Slikarstvo. Nјeno stvaralaštvo bilo je predstavlјeno u poslednjih šest na brojnim izložbama u zemlji.

Exit mobile version