Seniorsko prvenstvo Srbije u gađanju vazdušnim oružjem u Nišu

NIŠ, 19. februar 2021 –Niš će i narednog vikenda biti centar streljačkih zbivanja u Srbiji. Krajem prošle nedelje u streljani Sportskog centra Čair održano je Juniorsko prvenstvo Srbije, a ove subote i nedelje tu će biti organizovan Seniorski šampionat države vazdušnim oružjem.

Prvenstvo Srbije u seniorskoj konkurenciji je vrhunac domaće sezone vazdušnim oružjem. Takmičenje u Nišu je ujedno trebalo da bude poslednja provera reprezentativaca pred Evropsko prvenstvo u Finskoj. Međutim, sredinom januara EP je otkazano i određen je novi termin i domaćin – šampionat Starog kontinenta biće održan u Osijeku u maju.

Predstojećeg vikenda u Nišu će se okupiti svi seniorski i juniorski reprezentativci i kandidati za nacionalni tim. Za medalje će se boriti 125 strelaca iz 28 klubova.

Smederevski strelci biće oslabljeni za nastup Veljka Ilića u disciplini vazdušna puška pojedinačno i u miks timu, jer naš strelac ima obaveze na fakultetu. Pojedinačno i ekipno u ovoj disciplini nastupiće Natalija Tasić, Anđela Radojičić i Ivona Bojić, a samo pojedinačno i u miksu u disciplini vazdušni pištolj Ana Alentijev i Dušan Bojić.

Oba dana kvalifikacije počinju u 10 i 15, a serija finala kreće u 14 i 30.

Podsetimo, strelci medereva ostvarili su prošlog vikenda još jedan veliki uspeh na juniorskom Prvenstvu Srbije, koje je takođe održano u niškom Čairu. U disciplini vazdušni pištolj smederevska ekipa je odbranila prošle godine osvojenu titulu vicešampiona sa 1.602 kruga, 51 više nego lane. U ekipi su bili Dušan Bojić, Petar Kostić i Aleksa Nikolić. Ekipnu titulu šampiona osvojio je Streljački klub Akademac iz Beograda sa 1.614 krugova, a bronzanu SK „Aleksa Dejović“ iz Užica sa 1.600 krugova. Bojić se sa 551 krugom kao drugi plasirao u finale u kome je vodio od samog početka do pred sam kraj. Posle 22 hica u finalu Vladimir Ćurčin iz „Akademca“ je stigao Bojićevu prednost i izjednačeni su ušli u borbu za zlatnu medalju. Posle 23. hica Ćurčin je pogodio 10,4 i preuzeo vođstvo, jer je naš strelac pogodio 8,6. Bojić je imao šansu u poslednjem hicu kada je Ćurčin pogodio 8,5 ali njegovih 9,0 nisu bili dovoljni za osvajanje titule državnog prvaka.
Petar Kostić je bio trinaesti sa 526 krugova, a Aleksa Nikolić petnaesti sa 525 krugova, u konkurenciji 31 juniora.
U takmičenju miks timova vazdušnom puškom Anđela Radojičić i Lazar Subotić su zauzeli četvrto mesto, a mladi smederevski tim u borbi za bronzanu medalju izgubio je od ekipe Streljačke družine Novi Sad 1790 2, Lora Martinov i Petar Erdei, sa apsolutnih 16:0.

U disciplini standardna vazdušna puška naša ekipa juniorki nije ostvarila plasman, jer Ivona Bojić, iz zdravstvenih razloga, nije mogla da završi svoj meč. Natalija Tasić je bila 20. sa 610,8 krugova, a Anđela Radojičić 22. sa 609,7 krugova u najbrojnijoj konkurenciji 54 juniorke.

U kategoriji juniora nastupio je samo Lazar Subotić, koji se sa 598,1 krug plasirao na 17. mesto u konkurenciji 31 juniora.

Dušan Bojić i Katarina Milovanović, prošlogodišnji osvajači bronzane medalje, u miks timu vazdušnim pištoljem takmičenje su završili u prvom delu kvalifikacija na devetom mestu, od 11 timova.

Foto: Streljački savez Srbije

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!