Site icon podunavlje.info

Putarina poskupljuje za 1,8 odsto zbog usklađivanja sa inflacijom

19. februar 2020 – Još jedno poskupljenje je izvesno, s obzirom na to da je Vlada juče dala saglasnost na Odluku o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela i putnog objekta, što je sve u svakodnevnom jeziku poznato kao putarina.

Usklađivanje cena putarina je u proseku 1,8 odsto, kako je na sajtu Vlade navedeno, učinjeno je u skladu sa rastom cena na malo, odnosno inflacijom.

Da će ponovo poskupeti putarina u Srbiji najavio je sredinom novembra prošle godine v.d. direktora JP “Putevi Srbije”, rekavši da će poskupljenje biti za 5-6 odsto i da će predložiti Vladi Srbije da usvoji takvu  korekciju cena. Nakon toga je Tomislav Momirović, ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture, u januaru kazao da neće biti poskupljenja putarine u 2021. godini. Očigledno je nađena sredina – nije 5-6 posto, a nije ni da ne poskupljuje.

Putarina u Srbiji je, podsećamo, prethodni put poskupela za 12 posto u junu 2019 godine, a pre toga korekcija cena je bila u januaru 2017. godine i to za 10 odsto. Gledajući te procente, ovo najnovije poskupljenje i ne izgleda strašno, pogotovo ako se zna koliko su neke druge cene otišle na gore. Ali za one koji se svakodnevno nalaze na putevima Srbije svaka takva promena naviše je i novi trošak, a verovatno će i prevoznici ovu priliku iskoristiti kao alibi da povećaju svoje cene.

Foto/ilustracija: JP Putevi Srbije

Exit mobile version