Site icon podunavlje.info

Na Davidovićevom grobu – odbornici Metle i povereništvo Narodne stranke

SMEDEREVO, 16. februar 2021 – Na ovom portalu juče ste mogli da se informišete da na Sretenje na mestu gde je sahranjen Dimitrije Davidović, na smederevskom Starom groblju, uprkos činjenici da je reč o autoru Sretenjskog ustava, nije bilo nikoga, uz ogradu – dok smo mi bili tamo. Na redakcijski mejl stigla je ispravka – u podne je, povodom Dana državnosti i ustavnosti, odbornička grupa Metla – profesor Nebojša Jovanović položila cveće na grob Dimitrija Davidovića. Nije prošlo mnogo, a javili su se i iz povereništva Narodne stranke u Smederevu. I ono si bili, položili venac na Davidoviće grob.

U dopisu odborničke grupe Metla, koja deluje u smederevskoj Gradskoj skupštini, navodi se da se vrednost ovog ustava „ogleda u tome što je predviđao instituciju Državnog saveta kao protivtežu kneževoj samovolјi, uvodio prvi put instituciju Narodne skupštine u naš politički sistem i proklamovao čitav niz lјudskih prava i sloboda koje su i danas aktuelne“. Posebno se pominje član 117 koji govori da svaki Srbin može da živi kako želi ukoliko to ne nanosi društvenu štetu, i član 118 koji ističe da je svaki rob koji se nađe na srpskoj zemlјi slobodan, uz napomenu „ i to u vreme kada je u Americi cvetalo ropstvo!“.

Da ispravimo nepravdu, koju smo nemamerno učinili, evo i fotografija članova smederevskog povereništva Narodne stranke, juče, na Sretenje, na Davidovićevom grobu.

Exit mobile version