Sveti Trifun i narodna verovanja: Šta biva ako je vedro, hladno i suvo…

14. februar 2021 – Sveti Trifun, čiji je danas dan, zbog svoje upornosti i istrajnosti u odbrani vere izabran je za zaštitnika vinogradara, jer se njihov rad poistovećuje sa Trifunovim mukama na koje ga je u Nikeji stavio hristoborni rimski car te 250. godine. Vojnici su ga vezali za konja i bosonogog vukli preko trnja i kamenja, a nakon što je Trifun izdržao sva mučenja i nije se odrekao Hrista, car naredi da ga poseku mačem. Osim vinogradara slave ga i vinari, mehandžije i još neki esnafi, a tokom vekova namnožila su se verovanja – šta ako…

Veruje se, naime, da Sveti Trifun 14. februara pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počne da se topi i da počinje proleće. Prema nekim od mnogih verovanja, smatra se da ako na Svetog Trifuna pada kiša – rodiće šljiva, ako padne sneg – godina će biti kišna i rodna, a ako je vedro godina će biti sušna.

Na ovaj dan, pre nego što sunce izađe, običaj je da vinogradari odu u svoje vinograde i orežu poneki čokot i zaliju ga starim vinom. Jer, verovanje je da će vinogradi tako povratiti svoju snagu posle duge zime i razbujati se na proleće.

Inače, kult Svetog Trifuna datira iz petog veka, a kod nas je, uprkos uvreženom mišljenju, obnovljen relativno skoro.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!