Prodat čuveni žuti kamion „crvene boje“ ili kako je bačeno oko 30.000 evra

VELIKA PLANA, 6. februar 2021 – Kamion FAP, proizveden pre 23 godine, čija je kupovina od strane JKP „Miloš Mitrović“, u aprilu 2016. za oko 24.000 evra, od SAR „Rajčić“, izazvala pravu buru u javnosti Velike Plane, nedavno je prodat  za 2.200 evra.

Odmah nakon kupovine, od radnika JKP su u javnost dospele informacije da je u pitanju „krš“, koji je  pre prodaje bio predviđen za otpad i koji je višestruko preplaćen, da kamion ne radi zato što niko od rukovodilaca neće da potpiše putnu ispravnost vozila,  da je novi direktor JKP „Miloš Mitrović“ Nebojša Stoilović zahtevao od svog prethodnika Dušana Janićijevića da obezbedi da kupac vrati pare i uzme kamion nazad ili će podneti krivičnu prijavu,  da je od podnošenja krivične prijave odustao zato što je dobio politički nalog da to ne čini itd.

Izveštaj koji je 4. februara ove godine, na zahtev sadašnjeg vršioca dužnosti direktora JKP „Miloš Mitrović“ Dragana Božilovića, dostavila stručna služba tog preduzeća, upućuje na zaklјučak  da je u pitanju bila štetna kupovina, osmišlјena ne samo radi neosnovanog bogaćenja, već i zarad prikrivanja tragova kriminala.

Kamion FAP 2634 je kuplјen 20. aprila 2016. godine i plaćen 2.878.200 dinara. Međutim, ispostavilo se da vozilo nije ispravno, pa je vraćeno prodavcu na popravku. U zapisniku o primopredaji, koji su u ime JKP potpisali rukovodilac RJ Mehanizacija Svetomir Tirnanić i šef voznog parka Marjan Radoičić, a u ime SAR „Rajčić“ Dragan Rajčić, stoji da je prilikom testiranja utvrđeno da je neophodno izvršiti remont menjača brzina i kočnica.

U krugu komunalnog preduzeća famozni FAP se ponovo našao 1. juna 2016. godine. Međutim i nakon toga  često se kvario, popravke su skupo plaćane, pa je više vremena bio van upotrebe nego što je korišćen.

Kako skupa krplјenja nisu pomogla, novi direktor JKP „Miloš Mitrović“, sada već pokojni Nebojša Stoilović,   u septembru 2018. je doneo odluku da se pristupi generalnom remontu. Automehaničar je utvrdio da je, uz niz drugih krupnih popravki, neophodno izvršiti i defektažu motora. A u toku radova otkrio je da se brojevi motora ne slažu. Na bloku motora ukucan je broj 8V144-50-615918, dok je u saobraćajnoj dozvoli upisan broj 441901507911855. Takođe, komisija koju je formirao direktor preduzeća utvrdila je da je poslednja cifra na bloku motora menjana, tako što je preko sedmice ukucana osmica.

Dvadesetak dana kasnije, 19. oktobra 2018. direktor Stoilović je o svemu pisanim putem obavestio Policijsku stanicu u Velikoj Plani.

Zbog istražnog postupka koji je poveden, motor je ostao u automehaničarskoj radnji u kojoj je remont započet a karoserija kamiona preneta je u krug JKP „Miloš Mitrović“.

Na predlog tadašnjeg v.d. direktora Aleksandra Račića, nadzorni odbor JKP je 8. oktobra 2020. doneo odluku o prodaji polovnih i havarisanih vozila.

Na javnoj prodaji koja je okončana 23. oktobra prošle godine nesrećno vozilo, koje je očigledno imalo burnu prošlost, prodato je za 266.100 dinara preduzeću „Auto remont“  iz Kralјeva.

– Kad se sve sabere, nas je taj nesrećni kamion koštao oko 30.000 evra. Slobodno mogu da kažem, te pare su bačene. Pare preduzeća i pare Opštine. Pare građana Velike Plane.  Glavno pitanje koje se  nameće jeste to zašto testiranje vozila nije, kao što je to praksa, izvršeno pre kupovine već posle sklapanja ugovora i preuzimanja vozila  i zašto, nakon što su utvrđeni krupni nedostaci, isto nije vraćeno ranijem vlasniku. Tim pre što je vozilo, kako stoji u izveštaju od 10. oktobra 2018. „nabavlјeno tek registrovano“, što je moralo da pobudi sumnju da je vozilo spremano za dogovorenu „udaju“ – kaže jedan od rukovodilaca u JKP „Miloš Mitrović“, koji je zamolio da mu ne navodimo ime.

Objavljeno na srbijaisrpska.rs, autor D. Marić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!