Kamere i bezbednost u saobraćaju: Smederevo kao primer dobre prakse 

SMEDEREVO, 5. februar 2021 – U Regionalnom centru  za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju danas je, kao primer dobre prakse, predstavljen sistem kontrole brzine kretanja vozila putem video nadzora sa prepoznavanjem registarskih tablica u Smederevu.

“Smederevo je napravilo odličan projekat za postavljanje kamera za saobraćaj, način na koji su postavljene, kako su ta mesta birana, kako to sve funkcioniše, mi iz Agencije smo prepoznali kao jedan od najboljih primera u Srbiji. Kroz naše sastanke i aktivnosti sa drugim lokalnim samoupravama smo to iskalazali i one su izrazile želju da se ugledaju na Smederevo i da imaju ovakve sisteme. Ovo je sistem koji je dobro osmišljen i odlično funkcioniše i, ono što je važno, daje rezultate. Ovakvi sistemi nam otkrivaju najteže prekršioce saobraćajnih propisa, koje onda sklanjamo sa ulica. Ideja je da kroz razmenu iskustava ovde sa Novim Pazarom i Zrenjaninom, oni ove sisteme implementiraju po istom principu”, rekao je Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Dušan Pešić

Pešič ističe da je Smederevo prvi grad u Srbiji koji će imati novi sistem nadzora u zoni škola.

“U Smederevu će se primenjivati nov način rešavanja problema bezbednosti saobraćaja, koji se odnosi na kameru u zoni škole, a u vezi je sa prekoračenjem brzine. Funkcioniše tako da one koji ne poštuju ograničenja brzine crveno svetlo na semaforu zaustavi.“

U vezi sa ležećim policajcima, kojih ima dosta na ulicama Smedereva, Pešić navodi da je stanovište Agencije da se u sistem kontrole bezbednosti saobraćaja uvode nova, moderna sredstva koja će otkrivati prekršioce, te je u tom smislu potrebno izbegavati postavljanje ležećih policajaca, gde god je to moguće, ali da su oni potrebni na mestima na kojima nije moguće uspostavljanje drugih mera. Pešić smatra da su  ležeći policajci, generalno, jedno od najlošijih rešenja u saobraćaju.

“Kad imamo ležećeg policajca, sve vozače maltretiramo, kad imamo kamere oni koji poštuju propise neće imati nikakve probleme, oni koji ne poštuju plaćaće kazne u zavisnosti od prekršaja koji naprave. Iskustva iz Smedereva govore da se već posle nekih dva do tri meseca kamere isplate. Kroz njih je ispoštovano ono načelo bezbednosti saobraćaja, da nebezbedni finansiraju bezbednost, a ta sredstva od kazni idu u unapređenje bezbednosti, od tih sredstava kupujemo sedišta za bebe u Smederevu, radimo na edukaciji, radimo kampanje, sve ostalo u vezi za bezbednošću saobraćaja.”

Prema Pešićevim rečima, prošle godine na putevima Srbije bilo je manje od 500 poginulih, za oko 40 manje nego 2019. godine, a povređeno je manje oko 3600 ljudi. Skoro 2000 lica je manje hospitalizovano zbog povreda zadobijenih u saobraćajnim nezgodama. U Agenciji za bezbednost saobraćaja ne spore da je na manji broj saobraćajnih nezgoda uticala epidemija korona virusa, ali veruju da su doprinos dale i njihove aktivnosti.

“Početak ove godine je bolji nego prošle. Na današnji dan 14 lica manje je stradalo, nego u istom periodu prošle godine. Nadam se da smo na dobrom putu i da ćemo ovakvim i ostalim aktivnostima koje sprovodimo postizati bolje rezultate” kaže Pešić I dodaje da godišnje saobraćajna policija registruje u proseku oko milion prekršaja, a po uvođenju kamera, za godinu-dve, taj broj će biti dva miliona.

“Ovaj sistem u Smederevu je zamišljen 2016. godine i za sada ima sedam takvih mesta na kojima su kamere. U prvu kameru sa softverom uloženo je pet miliona dinara, ostale su, u zavisnosti od lokacije bile između tri ili četiri miliona dinara. Sistem se pokazao kao dobar, u početku je bilo puno prekršaja, sada ih nema, ali nije bio cilj da lovimo prekršaioce, nego da smirimo saobraćaj i da kontrolišemo brzinu, što je rezultiralo time da u 2019. godini niko na užem području grada nije poginuo u saobraćaju”, istakao je Branislav Drobnjaković, predsednik Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Smedereva.

On je kazao da je u pripremi novi sistem koji će da obuhvati saobraćajnice na državnim putevima, u pravcu prema Požarevcu, u moravskom delu i prema Mihajlovcu, gde u saobraćajnim nezgodama dolazi do smrtnog ishoda. Oove godine očekuje postavljanje kamera bar na još dva mesta, koja će biti određena u saradnji sa saobraćajnom policijom.

Sistem kontrole brzine kretanja vozila putem video nadzora za prepoznavanje registarskih tablica postavljen u našem gradu, predstavljen je danas predstavnicima lokalnih samouprava Novog Pazara i Zrenjanina, a osim predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja, Uprave saobraćajne policije i gradova Novog Pazara i Zrenjanina, prezentaciji su prisustvovale i zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić i savetnica gradonačelnika Jasmina Vojinović.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!