Za godinu dana na rekama u Srbiji pretovareno 15,6 miliona tona tereta

4. februar 2021 – Agencija za upravlјanje lukama u prethodnoj godini zabeležila je povećane količine pretovarenog tereta. Uprkos složenoj globalnoj epidemiološkoj situaciji, tokom 2020. godine u srpskim lukama pretovareno je 15,6 miliona tona robe, što predstavlјa rast od 10,2 odsto, odnosno 1,45 miliona tona više u poređenju sa 2019. godinom, navodi se u današnjem saopštenju Agencija za upravlјanje lukama.

Najčešće pretovarena vrsta tereta jesu šlјunak, pesak i kameni agregati, koji zajedno čine gotovo 26 odsto pretovara. Žitarice su na drugom mestu, sa udelom od 17,5 odsto, dok se ugalј nalazi na trećem mestu i učestvuje sa 14,4 odsto. Nafta i naftni derivati su na četvrtom mestu sa 13,4 odsto učešća. Rude su pale na peto mesto, rezultirajući sa 8,5 odsto u ukupnom pretovaru. Pored toga, najveća razlika u količini pretovarenog tereta zabeležena je kod uglјa, zbog povećanog rada JP Elektroprivreda Srbije. Žitarice su na drugom mestu zahvalјujući dobrim uslovima na međunarodnom tržištu merkantilne robe. Nepovolјan trend na tržištu metala, izazvan pandemijom koronavirusa, prouzrokovao je pad pretovara ruda.

Pandemija je negativno uticala na putnički saobraćaj. Zbog obustave kruzinga u celoj Evropi, na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji evidentirano je 15 pristajanja i 1.164 upotrebe obale. Ostvareno je tek jedan odsto rezultata u poređenju sa nautičkom sezonom 2019. godine.

Fokus Agencije u narednom periodu biće dalјe unapređenje oblasti lučke delatnosti i oporavak  međunarodnog putničkog saobraćaja, odnosno uspešan povratak kruzera na putnička pristaništa u Srbiji, zaključuje na kraju saopštenja Agencije.

Informacija i foto: Agencija za upravlјanje lukama

Skorašnji članci

error: Content is protected !!