Od danas počinje rok za podnošenje zahteva za podsticaje u stočarstvu

1. februar 2021 – Po pravilniku Ministarstva polјoprivrede o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi zahtevi Upravi za agrarna plaćanja se podnose počev od 1. februara. U budžetu je za direktna plaćanja, premije i podsticaje za stočarsku i biljnu proizvodnju u 2021. godini predviđeno 24,8 milijardi dinara.

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi, kao i obrasci zahteva za ostvarivanje tih podsticaja.

Pravo na ovu pomoć imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica, a iznosi podsticaja su sledeći:

– za kvalitetne priplodne mlečne krave – 25.000 dinara po grlu;

– za kvalitetne priplodne tovne krave i bikove – 40.000 dinara po grlu;

– za kvalitetne priplodne ovce i ovnove, koze i jarčeve – 7.000 dinara po grlu;

– za kvalitetne priplodne krmače i nerastove – 15.000 dinara po grlu;

–  za roditeljske kokoške teškog tipa – 60 dinara po grlu;

– za roditeljske kokoške lakog tipa – 100 dinara po grlu;

– za roditeljske ćurke – 300 dinara po grlu;

– za kvalitetne priplodne matice ribe šarana – 500 dinara po grlu;

– za kvalitetne priplodne matice ribe pastrmke – 300 dinara po grlu;

– za tov junadi – 15.000 dinara po grlu u tovu;

– za tov jagnjadi – 2.000 dinara po grlu u tovu;

– za tov jaradi – 2.000 dinara po grlu u tovu;

– za tov svinja – 1.000 dinara po grlu u tovu;

– za krave dojilje – 40.000 dinara po grlu;

– za košnice pčela – 800 dinara po košnici;

– za proizvodnju konzumne ribe – deset dinara po kilogramu proizvedene ribe;

– za krave za uzgoj teladi za tov – 20.000 dinara po grlu.

Pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog polјoprivrednog gazdinstva, koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u polјoprivredi i ruralnom razvoju, podsticaje u stočarstvu za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi ostvaruje na osnovu zahteva koji podnosi Ministarstvu polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede –Upravi za agrarna plaćanja na adresu Bulevar kralјa Aleksandra 84, 11050 Beograd.

Uz zahtev za podsticaje u stočarstvu za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi za grla predata klanici podnosi se prijemnica za otkuplјena grla sa specifikacijom grla za koje se podnosi zahtev overena od strane klanice i naadležnog veterinarskog inspektora.
Lice koje podnosi zahtev ostvaruje pravo za na podsticaje u stočarstvu za tov junadi za najmanje tri grla tovne junadi po podnetom zahtevu, dok se pravo na podsticaje u stočarstvu za tov svinja ostvaruje za najviše 5.000 grla tovnih svinja po registrovanom plјoprivrednom gazdinstvu u toku jedne kalendarske godine.

Detaljnije informacije o podnošenju zahteva i aktuelnim pravilnicima možete da vidite na sajtu Uprave za agrarna plaćanja uap.gov.rs/aktuelni-podsticaji/

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!