Ministarstvo prosvete: Neće biti državne mature ni naredne godine

srbija.gov.rs –  27. januar 2021 Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da državna matura neće biti uvedena 2022. godine, kao što je ranije bilo planirano, zbog toga što to predstavlja veliku promenu u obrazovnom sistemu i zahteva temeljne pripreme u svakom segmentu, ali i zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

U saopštenju se naglašava da je prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić tim povodom formirao Komisiju za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem, koja će u kontinuitetu i pažljivo pratiti pripremu svake od faza državne mature.

Uvođenje mature na kraju srednjeg obrazovanja, kako pokazuju iskustva drugih zemalja, zahteva opsežne pripreme, promene i usaglašavanja unutar obrazovnog sistema.

U okviru priprema za uvođenje mature bile su predviđene tri probe, kako bi se u fazama proveravali različiti elementi sistema i predložena rešenja, identifikovali i otklonili eventualni nedostaci, ali i kako bi se svim učesnicima dalo dovoljno vremena za pripremu.

Krajem oktobra 2020. godine sprovedeno je i prvo pilot testiranje državne mature, a cilj je bio da se provere mehanizmi i procedure za osiguranje kvaliteta na nivou škole i stekne uvid u to koliko su škole pripremljene za sprovođenje standardizovanih ispita.

U prvom probnom testiranju državne mature učestvovalo je 4.067 učenika iz 101 škole (2.295 gimnazijalaca, 85 učenika iz srednjih umetničkih škola i 1.687 iz srednjih stručnih škola). Rezultati prvog pilotiranja državne mature pokazali su da su procedure koje se odnose na bezbednost i regularnost ispita bile sprovedene adekvatno. Čak 95 odsto učenika ocenilo je da su dežurni nastavnici  izuzetno vodili računa o regularnosti sprovođenja procedura. Kada je reč o zadacima, učenici su ocenili da je njihov nivo „srednje težak“.

Iako su učenici u upitnicima mahom navodili da su bili motivisani kao da rade test za ocenu, ali po rečima dežurnih nastavnika, vreme koje su utrošili da urade zadatke i broj zadataka koje pojedini đaci nisu ni pokušali da reše ukazuju na to da su, ipak, bili slabije motivisani nego prilikom izrade kontrolnih i pismenih zadataka.

Naredno pilotiranje biće održano sledeće školske godine, a do tada posebna pažnja biće posvećena podrobnom informisanju uže i šire stručne javnosti, kao i ustanova obrazovanja, učenika, roditelja i nastavnika o svim novinama u zakonskoj i podzakonskoj regulativi koja reguliše ovu oblast, navodi se u saopštenju.

Foto/ilustracija: pexels.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!