Site icon podunavlje.info

Dr Dehar Dehari dobitnik Svetosavske povelje za 2020. godinu 

SMEDEREVO, 26. januar 2021 – Odbor za organizovanje Svetosavskih svečanosti odlučio je da ovogodišnji dobitnik Svetosavske povelje za 2020. godinu bude dr Dehar Dehari, načelnik Infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Smederevu, kome je večeras, na tradicionalnoj akademiji, uručeno ovo priznanje.

„Godinu koja je za nama u čitavom svetu je obeležila pandemija izazvana virusom Kovid 19. Suvišno bi bilo sada govoriti o razmerama svega što se događalo i što se i dalje događa. Ni naš grad nije mogao da bude pošteđen svega što je pandemija prouzrokovala. Veliki broj lekara i medicinskog osoblja Opšte bolnice „Sveti Luka“ i Doma zdravlja u Smederevu već skoro godinu dana ulaže napore kako bi spasli živote naših sugrađana.

Prvi među jednakima se svojim zalaganjem, od prvog dana pandemije do danas, posebno  istakao načelnik Infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Smederevu, dr Dehar Dehari. Rođen je u Smederevu 1967. godine. Studije medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu završio je 1995. godine, a diplomski ispit odbranio je najvišom ocenom -10.  Na Medicinskom fakultetu u Beogradu završio je i specijalističke studije iz oblasti infektologije 2004. godine.

Svojim ličnim angažovanjem na svakodnevnom zbrinjavanju i lečenju obolelih, ne samo na Odeljenju kojim rukovodi, već i u čitavoj bolnici, pomogao je da većina obolelih dobije bitku sa ovom opakom bolešću. Zahvalni smo mu na tome što je lečio i izlečio našu decu, roditelje, rođake, prijatelje. Svojim stručnim pristupom, posvećenošću, pravovremenim i tačnim terapijama i pažnjom prema svakom pacijentu ponaosob, dr Dehar Dehari godinama pokazuje osobine koje ga čine posebnim i zbog kojih je večeras sa nama: humanost, požrtvovanost, nesebičnost, posvećenost, poštovanje,…i zbog toga zaslužuje našu veliku zahvalnost“, navodi se u obrazloženju Odbora.

Večeras je dodeljena i Svetosavska nagrada za stvaralaštvo mladih. Ovogodišnji dobitnici su Maša Pavlović,  Marija Nenadov i Milan Bogićević.

Maša Pavlović, školske 2019/2020 je završila četvrti razred društveno-jezičkog smera Gimnazije u Smederevu. Nosilac diplome „Vuk Karadžić“, posebne diplome iz srpskog jezika i proglašena za učenika generacije. Tokom srednjoškolskog školovanja učestvovala je na Književnoj olimpijadi u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Na republičkim takmičenjima osvajala 1. i 2. mesto. Student je prve godine Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Marija Nenadov, školske 2019/2020 završila je četvrti razred društveno-jezičkog smera Gimnazije u Smederevu. Nosilac je diplome „Vuk Karadžić“i posebne diplome iz srpskog jezika. Tokom srednjoškolskog školovanja učestvovala je na Književnoj olimpijadi u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na kojoj je osvojila 1. nagradu. Student je prve godine Filološkog fakulteta u Beogradu.

Milan Bogićević, školske 2019/2020 završio je četvrti razred prirodno- matematičkog smera Gimnazije u Smederevu. Nosilac je diplome „Vuk Karadžić“. Tokom srednjoškolskog školovanja učestvovao je na takmičenjima iz matematike, hemije i fizike u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Bio je član „ Arhimedesove“ ekipe koja se takmičila na Arhimedesovim matematičkim turnirima. Na državnom takmičnju iz matematike osvojio 3. nagradu. Student je prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Exit mobile version