Site icon podunavlje.info

Smederevske svetosavske svečanosti počinju danas

SMEDEREVO, 25. januar 2021 – Programi u sklopu 32. Smederevskih svetosavskih svečanosti u ovdašnjim ustanovama u kulturi trajaće od danas do Savindana, 27. januara.

Svečanosti počinju smotrom „Slavski kolač“, koja će ove godine biti revijalnog karaktera. Slavski kolači, kao dela nastala zahvaljujući plemenitoj veštini domaćica iz smederevskog kraja, biće izloženi u foajeu Koncertne dvorane, gde će smotra biti otvorena u 12 sati. 

Narodna biblioteka Smederevo prirediće nekoliko izložbi knjiga – na Pozajmnom odeljenju “Sveti Sava, nadahnuće kroz vekove”, na Dečjem odeljenju “Ostanite u podvizima ka dobru. Ni na desno, ni na levo, nego po sili, koliko ko ima snage, carskim putem tecite, setivši se što jeste”, na Odeljenju stručne knjige “Sveta Gora Slavopoj Hristu bez umora”, dok će bibliotečki ogranci u seoskim mesnim zajednicama imati tematsku izložbu „Kroz vekove prosijava srpsko svetlo“ (Sveti Sava).

Muzej u Smederevu organizuje virtuelnu izložbu „Muzeju na dar – izbor dela iz umetničke zbirke“, autorka Snežana Cvetković. Izložba će biti dostupna na sajtu Muzeja u Smederevu, www.mus.org.rs, a biće dostupna i izložba „Ostavština Milana Jovanovića Stoimirovića u etnološkoj zbirci Muzeja u Smederevu“, autorke Gordane Miletić, višeg kustosa etnologa.

U galeriji Centra za kulturu Smederevo biće otvorena izložba fotografija protojereja Željka Đurića koja nosi naziv „Crtice iz pravoslavnog života“. Program otvaranja izložbe koja obuhvata 21 fotografiju počeće u 18 sati i 30 minuta.

U okviru 32. Smederevskih svetosavskih svečanosti, sa početkom u 19 sati, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, biće održana tribina „Hrišćansko shvatanje pojma ličnosti“. Na tu temu govoriće Stefan Jovanović, sveštenik i doktorant na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Smederevo, a ulaz na programe je slobodan, uz primenu mera zaštite od virusa kovid-19.

Exit mobile version