Site icon podunavlje.info

Muzeju na dar – Izbor poklona iz Umetničke zbirke Muzeja u Smederevu

SMEDEREVO, 25. januara 2021 – Muzej u Smederevu od danas, povodom ovogodišnjih Svetosavskih svečanosti, na Internetu predstavlјa izbor poklona koji pripadaju likovnoj umetnosti, a čuvaju se u Umetničkoj zbirci smederevskog muzeja.

Darivanje, individualno ili kolektivno, predstavlјa najplemenitiji i najsvečaniji  čin u formiranju muzejskih kolekcija, ujedno, u slučaju Muzeja u Smederevu i osnovni. Od  osnivanja 12. aprila  1950. godine do danas, smederevski muzej dobijao je na dar niz vrednih pojedinačnih poklona, poklon zbirke, testamentarna zaveštanja, čiji su poklonodavci uglavnom bili ustanove i institucije iz Smedereva, i građani Smedereva i Beograda.

Od ukupno 392 predmeta koji pripadaju likovnoj umetnosti,  putem  poklona dobijeno je  239 dela.

Najveći broj dela likovne umetnosti darivali su smederevski umetnici: Selimir Sele Jovanović, Natalija Karić Slijepčević, Milenko Braca Ostojić, Mirjana Marjanović, i Milan Lukić. Testamentarnim zaveštanjem Smederevca, Milana Jovanovića Stojimirovića, iz 1966. godine, broj dela likovne umetnosti uvećao se za 28. Svoje radove su darivali umetnici koji su imali izložbe u galerijskom prostoru muzeja od 1972. godine do danas. Nakon prestanka rada Podunavske likovne grupe Smederevo, odnosno POLIGRUS-a, njihov umetnički fond je poklonjen muzeju.

Među institucionalnim poklonima posebno mesto pripada delima koja su dobijena na poklon  od Opštine Smederevo, Narodne biblioteke u Smederevu, Gimnazije u Smederevu, SIZ-a za kulturu, Saveza boraca, Radničkog univerziteta „Velјko Vlahović“.

Izložbom Muzeju na dar, izražavamo zahvalnost svim  našim poklonodavcima koji ustanovu muzeja prepoznaju kao mesto u kome se predmeti trajno čuvaju i žive, navodi se u današnjoj objavi Muzeja u Smederevu, koju potpisuje Snežana Cvetković, istoričar umetnosti, muzejski savetnik.

Zbirka se može pogledati na linku: https://www.mus.org.rs/muzeju-na-dar-izbor-dela-iz-umetnicke-zbirke-muzeja-u-smederevu/?fbclid=IwAR3iUG1yRqskjvRa0CaPi9cU6m9MumvKRpGgRiY7DNw0QOTe1HlLVVYmWV8

 

Exit mobile version