Site icon podunavlje.info

SGS #970: Država da odgovori na pitanja o izgradnji rafinerije u Smederevu

SMEDEREVO, 24. januar 2021 – Zajednica građana „Slobodan grad Smederevo #970“, koja na Fejsbuku okuplja više od 20.000 članova, nakon vesti da je Smederevo izabrano za gradnju kineske rafinerije nafte, vredne 2,6 milijardi dolara, poslala je danas dopis medijima, pa tako i ovom portalu, sa pitanjima koja su upućena nadležnim organima od kojih se traži da bez odlaganja građanima pruže informacije o tom projektu.

S obzirom na to da je reč o investiciji koja bi mogla da prouzrokuje veliko zagađenje životne sredine, a Smederevo već spada u red najzagađenijih gradova sa vazduhom treće kategorije – opasnim po zdravlje – i da javnost u Smederevu ne zna ništa o novoj rafineriji, građani iskazuju ozbiljnu zabrinutost i podsećaju da je država dužna da javnost obavesti o detaljima projekta.

Građani traže odgovore na sledeća pitanja:

  1. Da li je izgradnja rafinerije nafte u Smederevu projekat koji podržava Vlada Republike Srbije?
  2. Koja institucija države Srbije je donela odluku da se rafinerija gradi baš u Smederevu i sa kakvim obrazloženjem?
  3. Koja kompanija je investitor gradnje rafinerije u Smederevu?
  4. Ko su „predstavnici kineskih investitora“ koji su zainteresovani za gradnju rafinerije, a koji su bili na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog saveta sa saradnju sa Rusijom i Kinom kojim je predsedavao Tomislav Nikolić?
  5. Da li su tom sastanku prisustvovali i predstavnici Grada Smedereva?
  6. Koje su kompanije iz Nemačke i SAD koje će učestvovati u proizvodnji opreme za rafineriju, kako se navodi u saopštenju Nacionalnog saveta za saradnju sa NR Kinom i Rusijom?
  7. Na kojoj tačno lokaciji će se graditi rafinerija nafte i hoće li o tome odlučivati Skupština grada Smedereva?

Građani Smedereva podsećaju da su nadležni dužni da, poštujući Ustav i zakone Republike Srbije, odgovore na sva pitanja za koja postoji opravdan interes javnosti. Posebno, zbog sve alarmantnijih podataka o smrtnosti u Smederevu i aerozagađenju koje ozbiljno narušava zdravlje i život ljudi.

Zajednica okupljena oko grupe „Slobodan grad Smederevo #970“ insistiraće na odgovorima na postavljena pitanja iz dana u dan. Ukoliko oni izostanu, svoja prava tražićemo svim legitimnim načinima građanske borbe i pozivom na medijaciju međunarodnih institucija koje se bave pravima građana.

U potpisu: SLOBODAN GRAD SMEDEREVO #970

Exit mobile version