Ministarstvo poljoprivrede: Katalozi sa oznakama geografskog porekla

23. januar 2021 – Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je objavilo da je pripremilo dva kataloga proizvoda sa oznakama geografskog porekla: „Autentična Srbija“, o polјoprivrednim i prehrambenim proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom i „Vinsko blago Srbije“, o vinima sa zaštićenom oznakom geografskog porekla. Istovremeno su objavlјene i dve brošure: o šemama kvaliteta za polјoprivredne i prehrambene proizvode, kao i o organskoj proizvodnji.

Sve to urađeno je u okviru tvining projekta „Jačanje kapaciteta za sprovođenje i dalјi razvoj zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje i politike kvaliteta polјoprivrednih i prehrambenih proizvoda“ . Tvining je instrument institucionalne saradnje Evropske unije između javnih uprava država članica EU i zemalјa korisnica/ partnera sa cilјem pružanja podrške za prenošenje, implementaciju i sprovođenje zakonodavstva EU (pravna tekovina Evropske unije).

Poslednje dve decenije tržište hrane i pića, navodi se u saopštenju koje je izdato ovim povodom, karakteriše rastući trend tražnje za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom, odnosno proizvodima koji se odlikuju dodatnom vrednošću koja proizilazi iz vrednosti njihovog kvaliteta, načina proizvodnje ili specifičnosti podneblјa sa kojeg dolaze. Srbija ima ogroman potencijal u ovom segmentu, jer je zemlјa klimatskih i geografskih različitosti, bogate kulture i tradicije. Upravo iz tih razloga sistem zaštite oznaka geografskog porekla predstavlјa jedan od najbolјih „alata“ za brendiranje hrane i pića. Takve oznake, istaknute na ambalaži, daju ekskluzivnost proizvodu i upućuju kupca na određeni region ili mesto, kao i na sve specifičnosti koje taj proizvod poseduje.

Materijali su dostupni na linkovima:

Autentična Srbija – verzija na srpskom

Vinsko blago Srbije – verzija na srpskom

Autentična Srbija – verzija na engleskom

Vinsko blago Srbije – verzija na engleskom

 Foto/ilustracije: pixabay.com

Skorašnji članci