Site icon podunavlje.info

Izložba fotografija protojereja Željka Đurića „Crtice iz pravoslavnog života“

SMEDEREVO, 23. januar 2021 –  U okviru 32. Smederevskih svetosavskih svečanosti, u ponedelјak će, u galeriji Centra za kulturu Smederevo biti otvorena izložba fotografija protojereja Želјka Đurića pod nazivom „Crtice iz pravoslavnog života“.

Govoreći o fotografijama koje će biti izložene u smederevskom Centru za kulturu, umetnik fotografije Zdravko Simijonović ukazuje na to da su „zastuplјeni neki momenti iz svakodnevnog života pravoslavnih sveštenika i vernika.“ Prema njegovim rečima,  „ne postoji nikakav plan, niti koncept, jednostavno, kako i naslov kaže, to su neki momenti, trenuci, crtice iz nečeg mnogo dublјeg, mnogo šireg i većeg. Radovi su nastajali spontano i usputno, tamo gde se objektiv našao i ugrabio zgodnu priliku, tu je i nastao kadar. Ovde je svesno izbegnut svaki komercijalni aspekt, pa i reporterski zadatak, autor kao da je akcenat bacio na kolorit, na trenutak, na neki njegov intimni doživlјaj.“

Protojerej dr Želјko Đurić profesor je na Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve za umetnosti i konservaciju. Autor je brojnih istraživačkih radova i stručnih članaka iz oblasti teologije, kao i šest knjiga sa bogoslovskom tematikom. Od 1996. se bavi fotografijom, a od 2006. godine aktivno izlaže svoje radove. Zvanje majstora fotografije u Foto savezu Srbije stiče 2013. godine. Do sada je učestvovao na više od 180 kolektivnih izložbi u zemlјi i inostranstvu i dobio više od 60 nagrada i 100 priznanja, diploma i zahvalnica. Štampano mu je pet samostalnih knjiga foto-poezije, nekoliko fotomonografija, imao je brojne samostalne izložbe, dobitnik je značajnih nagrada za fotografiju.

Program otvaranja izložbe, koja obuhvata 21 fotografiju, počeće u 18 sati i 30 minuta.

Exit mobile version