Site icon podunavlje.info

Pro.Tok21: Otvoreno pismo predsednici Skupštine grada Smedereva 

SMEDEREVO, 22. januar 2021 – Inicijativa Crveni bedževi je od 15. avgusta do 15. septembra prošle godine sprovela kampanju prikupljanja potpisa za Deklaraciju za čist vazduh, kako su taj dokument nazvali. U Deklaraciji, pored ostalog, od Gradske uprave traže postavljanje semafora zagađenja vazduha na centralnom gradskom trgu, kako bi građani Smedereva u svakom trenutku mogli da se informišu o stepenu zagađenosti vazduha. Kako ni do danas ništa od toga nije bilo, iz Udruženja Pro.Tok21, u okviru koga deluju i Crveni bedževi, obratili su se otvorenim pismom predsednici Skupštine grada Smedereva.

Krajem avgusta, podsećaju Crveni bedževi, gospođa Vesna Kiš Kostić je na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Smedereva izabrana za predsednicu tog najvišeg organa lokalne vlasti i “tako dobila jedinstvenu priliku da započne svoj predsednički mandat pruženom rukom saradnje svima nama koji hoćemo čist vazduh u Smederevu. To je najmanje što smo nas 4.567 potpisnika Deklaracije očekivali od predsednice koja voli svoj grad!”

Crveni bedževi napominju da su joj se obratili, prvo otvorenim pozivom, a zatim i telegramom, sa željom da sednu za sto i razgovaramju o rešavanju ovog problema. „Međutim, od predsednice – ni pisma, ni razglednice”, objašnjavaju razloge ovakvog obraćanja, otvorenim pismom.

„Evo, zima je već uveliko. Zbog rada gradskih kotlarnica na mazut, individualnih ložišta (grejanje na ugalj), Železare, gradskog saobraćaja, divljih deponija i nečinjenja vlasti, vazduh u našem gradu je još zagađeniji. Treba li da Vas podsetimo da je aerozagađenje direktan uzrok smrti 223 naših i Vaših sugrađana, komšija, rođaka, prijatelja, poznanika godišnje, ili ćete u to da se uverite kada bude kasno, jer PM čestice, kao ni Corona virus, ne prave selekciju, nema povlašćenih?
Podsetićemo Vas i to da ste izabrani da slušate narod, a ne samo svoje političke saradnike. A narod (nas skoro pet hiljada stanovnika ovoga grada i mnogo više onih koji nisu bili u prilici da potpišu Deklaraciju) traži da se postavi LED ekran koji će pokazivati koliko je vazduh zagađen, da bi Smederevci znali šta udišu“, navode pored ostalog u otvorenom pismu predsednici Skupštine grada Smedereva.

Exit mobile version