Site icon podunavlje.info

Posle 10 godina opet o gradnji rafinerije u Smederevu, ali sada kineske

BEOGRAD, 21. januar 2021 – Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom organizovao je danas sastanak Radne grupe sa predstavnicima kineskih investitora u vezi sa izgradnjom rafinerije nafte u Smederevu. U pitanju je investicija vredna 2,6 milijardi evra, sastanku je predsedavao Tomislav Nikolić, a prisustvovali su i šef kabineta predsednika Srbije Ivica Kojić i državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović, saopšteno je iz Nikolićevog kabineta.

Postrojenja bi trebalo da bude izgrađena na mestu koje je ranije planirano za rafineriju, a u proizvodnji opreme učestvovaće kompanije iz Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u saopštenju izdatom nakon sastanka.

Predstavnici kineskih investitora su iskazali spremnost da posle dogovora i usaglašavanja svih pitanja sa Radnom grupom koju će formirati Vlada Srbije, počnu realizaciju projekta već od aprila ove godine, a okvirni rok završetka prve faze je četiri godine, prenose agencije.

Ovo je, kako se navodi u saopštenju, „prva investicija po najnovijoj tehnologiji gde će biti zastupljena potpuna zaštita životne sredine“, a proizvodiće se EURO 6 sa nultom emisijom štetnih gasova.

Smederevci se, verovatno, sećaju neslavnog kraja avanture sa firmom Komiko Oil, pre tačno deset godina, kada je i određena lokacija na kojoj bi i ova nova rafinerija trebalo da bude. Tadašnja Vlada Srbije proglasila je to za projekat od nacionalnog značaja, baš kako bi ovo zemljište moglo da bude privedeno toj nameni. Kako investitor, ni posle niza odlaganja, nije uplatio početnu obećanu sumu, ugovor sa Komiko Oilom je raskinut 2013. godine.

Inače, ovo nije prvi put da se Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom pojavljuje sa namerom da u Smederevo donese rafineriju. U oktobru 2018. Nacionalni savet je razgovarao sa investitorima iz Kine i Rusije na tu temu. Tada je predstavnik kompanije Ihlas Holding A.S Čemil Čejhan Aral rekao da će „u narednim danima u Pekingu obaviti razgovore sa potencijalnim kineskim partnerima koji su izrazili zainteresovanost za realizaciju projekta rafinerije u Smederevu“. Da li je ovo sada nastavak tog posla ili su u pitanju neki novi investitori ostaje da se vidi, jer u saopštenju sa današnjeg sastanka nije navedeno ime nijedne konkretne firme.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

 

Exit mobile version