Site icon podunavlje.info

Evroparlamentarci o kineskim investicijama i zagađenju u Srbiji

Izvor: slobodnaevropa.org,  20. januar 2021 –Poslanici Evropskog parlamenta, njih 26 upozorilo je juče u pismu evropskom komesaru za susedstvo i pregovore o proširenju Oliveru Varhejiju na „sve veći kineski uticaj u Srbiji i štetu po životnu sredinu koja je nastala usled nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji“, a navedeni su oni u Smederevu, Boru i Kostolcu.

„Ekološka situacija se od kupovine drastično pogoršala, utičući na kolektivno zdravlje i dobrobit lokalnih zajednica. Uprkos trendovima porasta zagađenja iznad prihvatljivih nivoa, srpska Vlada nije naložila da se postrojenja zatvore ili da se situacija popravi“, navodi se između ostalog u pismu koje su inicirali evroposlanica iz Slovačke Miriam Lexmann (Evropska narodna partija) i nemački evroposlanik Reinhard Bütikofer (Zeleni/Evropski slobodni savez), a ostale potpisnike možete da vidite dole.

Oni su pozvali Varhejija da podseti Vladu Srbije da se pridržava svog nacionalnog zakonodavstva, kao i pravila Evropske unije, prenosi, između ostalog Slobodna Evropa.

Foto/ilustracija: commons.wikimedia.org

Exit mobile version