Site icon podunavlje.info

Od jutros masovna imunizacija i u Smederevu

SMEDEREVO, 20, januar 2021 – Masovna imunizacija u Smederevu, kako je najavljeno, počela je jutros u 8 časova, u šta smo se i sami uverili, a to je za Podunavlje.info potvrdila i dr Olgica Obradović, direktorka u smederevskom Domu zdravlja.

„Mi smo sve već za vikend bili spremni, tako da smo u ponedeljak bili pripravni da postupimo prema preporukama Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Nacionalnog komiteta za vakcinaciju. Pridržavamo se svih procedura, imamo jednosmerni tok pacijenata, odnosno osoba koje će primiti vakcinu, a koje su obaveštene juče putem SMS poruka da dođu danas u Centar za kulturu i u koliko sati. Dobili smo spisak za njih 217, koje smo zvali sa naša dva telefona i svi su potvrdili dolazak. Ujedno, napominjem da mogu da dođu i osobe koje nisu prijavljene preko e-uprave ili kol centra, tako da ćemo i njih vakcinisati. Vakcina imamo dovoljno za sve, u pitanju je kineska vakcina koju smo juče dobili, 1080 doza, i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu. Radi šest stručnih ekipa, opremljenih po svim protokolima, na šest punktova.“

Dr Olgica Obradović

Dr Obradović je dodala da će drugu dozu vakcine, oni koji su prvu danas dobili, primiti za dve do četiri nedelje, a pacijenti će biti obavešteni kada bi trebalo da dođu na revakcinu.

„Očekujemo da stigne i ruska vakcina Sputnjik V, a dobijaćemo i Fajzerovu. Za one koji su u nedoumici koju vakcinu da prime,  apsolutno je nebitno zato što sve one imaju isti efekat, stvaranje antitela na virus korona i to je jedini način da se ova bolest pobedi“, zaključila je dr Obradović.

Od dokumentacije, za vakcinaciju je obavezna lična karta i zdravstvena knjižica, ko je ima, ili pasoš, podsetila je direktorka u smederevskom Domu zdravlja.

Masovna imunizacija u Smederevu će biti radnim danima od 8 do 15 časova, za vikend još nema preciznih uputstava.

Jovan Beč, gradonačelnik Smedereva, apelovao je ranije na sve sugrađane da se u što većem broju prijave za vakcinaciju, jer je, kako je ocenio, „to jedini način da sačuvamo naše stanovništvo, naše najmilije, našu privredu i da zajedno pobedimo Kovid 19“.

Nulti pacijent koji je danas prvi primio vakcinu bio je naš kolega snimatelj Svetislav Pantić.

Exit mobile version