UPLS: Još jedno potonuće broda na Dunavu, ovoga puta u blizini Kovina

20. januar 2021 – U Gajskom rukavcu, na 1097 kilometru Dunava, u blizini Kovina, potonuo je teretni brod, objavilo je juče Udruženje profesionalnih lađara Srbije. Udruženje je navelo da nezvanično saznaje od lađara koji su prijavili događaj, da je uzrok potonuća je pretovarenost objekta i nedostatak nadzora posade. Međutim, po objavljivanju ove informacije, portalu Podunavlje.info javio se direktni učesnik u ovom događaju, zapovednik broda, koji je, kako tvrdi, do poslednjeg momenta bio na plovilu. On navodi da je materijal koji je utovaren bio vodenast, da se razlio po celom tovarnom prostoru i da nema govora o pretovaru. To se, objašnjava, vidi na propratnci, koju je priložio kao dokaz, zajedno sa fotografijom tovara. Ono što je važno, napominje, da su svi iz posade živi i zdravi i da su do poslednjeg časa bili na brodu, tako da nije u pitanju, kako se u informaciji UPLS  navodi, „nedostatak nadzora posade“.

Ipak, iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije, ponovo upozoravaju nadležne da se trend potonuća brodova i dalje povećava, a uzrok su nedostatak adekvatne posade, loše održavanje i nemar vlasnika brodova. Pod hitno je, kako kažu, potrebno odraditi ozbiljne sistemske promene kako bi se izbegle velike materijalne štete i sprečio gubitak ljudskih života.

Od prvog upozorenja UPLS do sada, za samo tri godine, potonulo je 11 objekata i do sada nisu preduzete nikakve mere za njihovo uklanjanje niti je došlo do bitnijih promena u sistemu bezbednosti plovidbe, tvrde iz Udruženja.

Foto: UPLS

Skorašnji članci

error: Content is protected !!