Site icon podunavlje.info

Hoće li se Dunav i ostale reke zalediti? Kažu da neće, ali…

SMEDEREVO, 17. januar 2021 –  Mnogima su još u sećanju dramatične slike spasavanja lađara sa zaleđenog Dunava kod Smedereva 2017. godine, otprilike je to bilo u isto ovo januarsko doba. Tada se reka, posle niza ledenih dana, kakvi su i sada, zaledila i okovala tridesetak brodova.

Temperatura Dunava se proteklih dana kreće od 2,2 do 3 stepena Celzijusa i to meteorologe  i hidrologe drži u uverenju da neće biti leda, jer je to blizu okvira za prosečne januarske vrednosti, kada nema leda. U prilog ide i brzina proticaja, kod Smedereva je to oko 6.700 kubika u sekundi, a dodatno ih umiruju i relativno visoki vodostaji Save, Tise i Morave.

Što se tiče ostalih reka u okruženju, Velika Morava je na 3 stepena Celzijusa, za Jasenicu i Kubršnicu, na žalost, ni Republički hidro meteorološki zavod nema podatke, pa ako je neko u prolazu neka turi prst…

Šala na stranu, uprkos umirujućim rečima meteorologa i hidrologa, ipak je svim izveštajnim stanicama naređeno praćenje stanja. Pogotovo se to odnosi na Dunav, jer se u gornjem toku u narednim danima moguća pojava leda, koji pa može ali i ne mora da stigne do našeg dela toka.

Foto/arhiva: N. Pavlović©

Exit mobile version