Site icon podunavlje.info

Umesto plivanja na Bogojavljanje, humanitarna aukcija za Časni krst

SMEDEREVO, 16. januar 2021 – Ove godine, zbog poznatih okolnosti u vezi sa epidemiološkom situacijom, neće biti tradicionalnog plivanja za Časni krst na Bogojavljanje. Smederevski dosadašnji pobednici tog nadmetanja dogovorili su se da namesto plivanja pokrenu humanitarnu akciju, tačnije aukciju za ovogodišnji Časni krst. Novac koji bude dobijen uplatiće na račun za lečenje malog Filipa Ivanovića. Aukcija je počela danas i trajaće do Bogojavljanja.

Svi dosadašnji osvajači Krsta, nema samo dvojice koji su u inostranstvu

– Aleksandru Blagojeviću i meni, kao petostrukom osvajaču Časnog krsta, pripala je ta čast da uz pomoć Crkvene opštine smederevske, realizujemo ovu ideju, da omogućimo svim ljudima u Srbiji i inostranstvu da učestvuju u aukciji za ovaj krst, napravljen da se za njega pliva 2021. godine. Dakle, „plivaće“ se za njega na licitaciji, koja teče od danas do 10 sati na Bogojavljanje. Molio bih sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da učestvuju u licitaciji da to učine, a oni koji ne mogu na ovaj način da se uključe i da pomognu, da pošalju SMS poruku na 3030 i upišu 699 – apeluje Srbislav Čiplić, koji je pet puta prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta.

Srbislav Čiplić sa krstovima koje je osvojio i Časnim krstom za aukciju

Filip je rođen kao zdravo dete, detinjstvo je proveo bez odlazaka kod lekara, bezbrižno i srećno, uvek nasmejan i spreman za igru.Prvi znaci bolesti ispoljili su se krajem aprila 2019. godine, kada su roditelji primetili izraslinu u levoj pazušnoj jami. Dan nakon toga, iz bolnice u Smederevu prebačen je na lečenje u Tiršovu. Nakon dve nedelje ležanja nije ustanovljena dijagnoza i roditelji na svoj zahtev prelaze na Institut za majku i dete. Odmah je odrađena biopsija i utvrđeno je da Filip boluje od Sinovijalnog sarkoma mekog tkiva i započeta je primena hemioterapija, ali nakon četiri ciklusa tumor se vrlo malo smanjio. Predlog hirurga bila je amputacija ruke.

Filip se nakon operacije, hemioterapije i zračenja vratio izlečen kući. Međutim, na redovnoj kontroli nakon tri meseca, uočene su metastaze na oba plućna krila. Trenutno se nalazi u bolnici u inostranstvu gde prima hemioterapiju i priprema se za nastavak lečenja, još jednu operaciju ili imunoterapiju. Sredstva neophodna za ovu namenu treba da budu prikupljena do 8. februara i akcija koju su pokrenuli osvajači Bogojavljenskog krsta je njihov doprinos da to bude učinjeno.

Bogojavljenski časni krst za 2021. godinu je napravljen od slavonskog hrasta i osveštan u sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Smederevu.

Početna cena je simbolična – 2021 dinar, a troškovi slanja pobedniku licitacije su mali poklon pokretača akcije.

Exit mobile version