Čišćenje snega lopatom ima više efekta nego rad na spravama u teretani

11. januar 2021 – U mnogim porodičnim kućama, o stambenim zgradama da i ne govorimo, u toku je nabeđivanje – ko će na prilazu ili ispred ulaza da očisti sneg. Možda pomogne ova slika, znajući da nemali broj mladih ostavlja znatne novčane iznose u teretanama, sve u želji da oblikuju telo, a ne znaju da jedna prosta fizička radnja, kakva je čišćenje snega lopatom, može da učini više nego rad na spravama. U jednom pokretu angažovano je više pojedinačnih i grupa mišića nego što to može da se učini najvećim brojem vežbi.

Za jedan sat lopatanja snega može da se izgubi oko 440 kilo kalorija, što takođe nije beznačajan podatak za one koji bi da, osim o mišićima, brinu o liniji, navodi studio za oblikovanje tela iz jedne komšijske države, čiju smo sliku za ilustraciju pozajmili.

I još nekoliko saveta za one koji se odluče za ovaj vid rekreacije, nazovimo to tako.

Lopatu treba držati što bliže telu, jer se tako smanjuje pritisak i rizik od povreda ruku, ramena i leđa.

Iz istog razloga, lopatom treba zahvatati sneg otprilike santimetar od tla.

I ono praktično; skupljeni sneg treba bacati u stranu – nemojte ga gurati napred, tako stvarate samo još veću gomilu i otežavate sebi posao.

Ako vam se sneg lepi za lopatu može da pomogne najobičnije suncokretovo ulje. Namažete je s obe strane i sneg će samo skliznuti.

Ilustracija: Studio Holos

Skorašnji članci

error: Content is protected !!