Site icon podunavlje.info

Ima još nešto po čemu smo prvi u Evropi – po najvećem procentu pušača

Izvor: landgeist.com, 10. januar 2021 – Sajt landgeist.com je, pozivajući se na podatke Svetske banke, ove nedelje objavio mapu „pušačke“ Evrope. I? Na prvom mestu po procentu pušača među odraslim stanovnicima je Srbija sa 41 posto! Odraslima se smatraju stariji od 15 godina, a mi smo za malo umakli komšijama Bugarima, koji su kao i Grci „stali“ na 39 posto. Tu su, kao što možete da vidite na mapi, blizu i ostali susedi – Bosna sa 38 i Hrvatska sa 37 procenata. Za Crnu Goru i Severnu Makedoniju nema podataka, mada niko ne sumnja da su i oni tu negde po procentu.

Najmanje pušača među stanovništvom imaju zemlje severa Evrope: Norveška 13, Island 14 i Danska 19, koliko ima i Velika Britanija, poslednja ispod 20 procenta.

Zanimljivo je da, sudeći po mapi, stara izreka „puši k’o Turčin“ više i nije baš najaktuelnija; Turci su se, kanda, pomalo odvikli od korišćenja duvana u tim količinama, bliži su po procentu pušača Zapadnoj Evropi nego Balkanu.

Inače, u Srbiji godišnje zbog pušenja umre 15.000 ljudi, procena je Svetske zdravstvene organizacije iz 2019. godine. Jedna njihova druga procena ipak daje nadu; da će do 2025. u Srbiji pušiti 34,3 odsto odraslih. To je značajan pad u odnosu na 2000. godinu kada je pušilo 51,5 odraslih.

Exit mobile version