Institut Batut objavio plan vakcinacije protiv kovida u tri faze

BEOGRAD, 9. januar 2021 – Institut za javno zdravlјe Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je operativni plan za imunizaciju, kojim su predviđene tri faze vakcinacije u kojima bi trebalo da bude obuhvaćeno oko 50 odsto stanovništva.

U prvoj fazi vakcinacije obuhvaćeni su zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa najvišim rizikom od prenošenja infekcije i zaposleni u domovima za stara lica i ustanovama socijalne zaštite. U ovoj fazi trebalo bi da bude vakcinisano 720.600 osoba.

Druga faza obuhvata do 20 odsto od ukupnog broja stanovništva i biće obuhvaćene starije uzrasne grupe koje nisu vakcinisane u prvoj fazi, zaposleni u ustanovama od značaja za funkcionisanje društva. To je, prema proceni Instituta, oko 736.500 ljudi.

U trećoj trebalo bi da budu vakcinisani zaposleni u obrazovnim ustanovama (osnovne škole), osoblje van medicinskog i obrazovnog sektora koje nije obuhvaćeno u drugoj fazi – a prioriteti će se određivati naknadno.

Imunizacija se sprovodi u nadležnim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama van zdravstvenog sistema kod čijih zaposlenih je predviđena vakcinacija, u koordinaciji sa nadležnim institutima i jedinicama zdravstvene zaštite, koji sprovode nadzor nad izvođenjem imunizacije, navodi se u planu.

Uz plan vakcinacije objavljena su još dva dokumenta; stručno metodološko uputstvo za sprovođenje vanredne imunizacije protiv Covid-19 u Srbiji vakcinom Pfizer-BioNTech i vodič za zdravstvene radnike za primenu vakcine Pfizer-BioNTech.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!