Još milion evra iz budžeta za subvencije kupcima električnih vozila u Srbiji

7. januar 2021 – Srbija će i ove godine subvencionisati kupovinu električnih i hibridnih vozila sa 120 miliona dinara ili oko milion evra, sve kako bi se, kako kažu, smanjilo zagađenje vazduha. Na ovo su peticijom reagovale organizacije civilnog društva, među njima i jedna iz Smedereva, koje smatraju da bi ovaj novac umesto u skupe automobile trebalo preusmeriti u povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima građana koji su u lošijoj materijalnoj situaciji. O istoj ideji, da se taj novac može pametnije upotrebiti, i kako to neke druge države rade, mogli ste da čitate i na ovom portalu.

Peticiju, koju možete ovde da potpišete, pokrenule su Beogradska otvorena škola, “RES publica” iz Kragujevca, UG “Novi put” iz Kraljeva, smederevski “Protok 21”, “Eko straža” iz Šapca, Udruženje penzionera Opštine Stari grad, Društvo mladih istraživača, „Kreni-Promeni“ i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. Pre nešto više od mesec dana pokrenutu peticiju, da se promeni namena subvencija, do sada je potpisima podržalo više od 40.000 građana.

„Zahtevamo da se umesto subvencionisanja kupovine novih vozila koja imaju električni ili hibridni pogon opredeljena sredstva preraspodele i tim sredstvima subvencionišu mere energetske efikasnosti i kupovina energetski efikasnijih ložišta za građane koji su u lošijoj materijalnoj situaciji.

Zagađenje vazduha u Srbiji u velikoj meri je uzrokovano načinom na koji se grejemo. Zvanični podaci pokazuju da najveći doprinos zagađenju vazduha u zimskom periodu daju individualna ložišta i toplane.

Prema zvaničnim podacima, zagađenje vazduha PM česticama, koje potiče iz saobraćaja, čini svega 6%. Ministarstvo zaštite životne sredine je u 2020. godini opredelilo 120 miliona dinara za subvenciju kupovine novih vozila sa električnim ili hibridnim pogonom. Time se novac građana Srbije usmerava u kupovinu privatnih skupih automobila, umesto da se pomogne socijalno ugroženim domaćinstvima koji sa zastrelim ložišta predstavljaju znatno veće zagađivače“, navodi se u obrazloženju peticije uz opomenu „Najbolji momenat da krenemo da rešavamo problem zagađenja odavno je prošao. Drugi najbolji momenat je sada!“.

Inače, subvencije prema uredbi iznose od 250 do 5.000 evra, a najniža cena električnih i hibridnih automobila u Srbiji je oko 20.000 evra. Država je odlučila da za putničko i teretno vozilo do 3,5 tona, isključivo na električni pogon, kupcima sredstvima iz budžeta pomogne sa čak 5.000 evra.

Jedna od promena u novoj uredbi, u odnosu na staru, prošlogodišnju, jeste da se subvencije neće odobravati za kupovinu automobila na kredit, već samo za lizing i gotovinu, a jedino utešno u celoj stvari je da se za subvencije u prošlom ciklusu, za koji je takođe bilo predviđeno 120 miliona dinara, javilo malo zainteresovanih. Prema podacima koji su poznati, negde do septembra, kad je pravljen presek, javilo je njih samo 45, od kojih je 10 ispunjavalo uslove, no ni tu nije država bila lake ruke, pa su samo za dva potpisani ugovori o subvencionisanju. Šta je posle bilo ne zna se.

Zna se da su u Srbiji, opet prema podacima od jula, ni ovde nema svežijih, ukupno registrovana 102 putnička vozila na električni pogon i 1.416 hibridnih. Da su svi dobili subvencije, a očigledno nisu, za tu namenu opredeljene pare ne bi bile potrošene.

Foto/ilustracija, naslovna: pixabay,com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!