E-pijaca se usavršava, a poljoprivrednici iz ovog kraja još se slabo uključuju

7. januar 2021 – Platformi E-pijaca, koju je početkom aprila pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede, kada se već videlo da je epidemija korona virusa mnogim poljoprivrednim proizvođačima presekla sve dotadašnje kanale prodaje i distribucije, uključujući i prodaju na pijacama, do sada se priključilo više od 2.000 malih proizvođača iz svih delova Srbije, ali se u ovim krajevima baš i nije nešto primila. Naime, iz Podunavskog okruga registrovano je samo četrdesetak, a iz Kovina, slovima i brojem – dva (2), još tri iz Bavaništa.

Zašto je to tako, manjak informacija ili nedostatak interesovanja, otvoreno je pitanje. U svakom slučaju, sada je plan da se platforma unapredi i preraste, kako kažu u resornom ministarstvu, u „interaktivnu tržnicu Srbije“.

Objašnjavaju da će u „interaktivnoj tržnici“ ponuda svih registrovanih proizvođača biti predstavljena na još bolji i napredniji način, sa slikama, količinama, potvrđenim kvalitetom, cenom i raspoloživošću, a postojaće i mogućnost „osvežavanja“ ponude, organizovanja popusta i specijalnih ponuda, sve u cilju podsticanja veće tražnje i trgovine u internet prostoru.

U planu je i razvijanje posebne mogućnosti pretrage i pregleda za male distributivne lance, koji su najveći kupci i distributivni kanal za plasman poljoprivrednih proizvoda malih gazdinstava i proizvođača.

Da sve ovo ima itekako opravdanje i svrhu svedoči činjenica da su, i sa platformom kakva je bila do sada, neki proizvođači imali i po nekoliko desetina narudžbina na dan, a mali proizvođači iz povrtarskih regiona prodavali su na desetine tona malim distributivnim lancima, tvrde iz ministarstva.

Da li će i taj podatak i najava usavršavanja platforme poljoprivrednike iz ovih krajeva privući da se priključe tom načinu trgovine, za koji mnogi smatraju da je njena budućnost, ostaje da se vidi.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!