Počela prolećna akcija „Posadi svoje drvo“, a sad svi na glasanje

5. januar 2021 – Ove nedelje počela je prolećna akcija „Posadi svoje drvo“, ovoga puta nešto drugačija nego do sada: sadnice se dele na nivou opština, a glasa se na sajtu posadisvojhlad.rs. Da da bi neko mesto, opština il grad, dobilo sadnice potrebno je da se prijavi 1 odsto stanovnika. Tako je recimo za Smederevo ciljna brojka 1.161, za Smederevsku Palanku 543, za Veliku Planu 444, za Kovin 366…

Pravila su jasna; sa jedne IP adresa ili jednog telefona ide jedan glas, jedna osoba može najviše da dobije jednu sadnicu.

GLASA SE OVDE:

https://posadisvojhlad.rs/glasanje-izbor-okruga/

Sadnice će biti deljene na proleće, tačni datumi će biti objavljeni pred podelu na sajtu posadisvojhlad.rs i društvenim mrežama.

Samo da napomenemo da je u jesenjoj akciji istog imena, uz sva ograničenja uslovljena epidemiolškom situacijom, posađeno više od 30.000 sadnica belog jasena.

Za kraj, evo i nekoliko činjenica koje treba da animiraju glasače:

  • Čovek godišnje udahne oko 9,5 tona vazduha, u kome kiseonik čini oko 23 posto, tj. oko740 kiligrama kiseonika. Da bi se proizveo kiseonik za jednu osobu potrebno je oko 7-8 stabala.
  • Četiri stabla bukve za sto godina mogu da obezbede jednom čoveku kiseonik za osamdeset godina života.
  • Jedno drvo četinara (bora, smrče, jele…) površinom svojih listova kiseonikom koji proizvede može da pokrije i do 120 ari. Zato je svako drvo u stvari deo pluća naše planete.
  • Svetske šume apsorbuju oko 119 milijardi tona ugljen-dioksida godišnje, a atmosferi daju 86 milijardi tona kiseonika.
  • Drveće prečišćava zemljište. Drveće apsorbuje štetne supstance i ponaša se kao filter, čineći je pogodnom za rast drugih biljaka.
  • Šumovitost u Srbiji iznosi 0,3 hektara po stanovniku.
  • U Rusiji je to 11,11 hektara po stanovniku, Norveškoj 6,93, Finskoj 5,91, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj po 1,38 hektara…

Skorašnji članci

error: Content is protected !!