Site icon podunavlje.info

Demo aplikacija e-banking iskorišćena za prevaru pri kupovini automobila

SMEDEREVSKA PALANKA, 5. januar 2021 – Policija je u Smederevskoj Palanci uhapsila S. A. (25) iz Topole za koga se sumnja da je prevario Vranjanca koji je preko oglasa na internetu prodavao svoj automobil „BMW 320“. On se prvo sa njim dogovorio da mu automobil doveze u Smederevsku Palanku, a zatim ga je, pod izgovorom da ne može da izađe s posla, nagovorio da automobil ostavi na određenom mestu, nakon što mu on, navodno, elektronskim putem uplati dogovoreni iznos od 300.000 dinara.

Prodavac iz Vranja, kada je već došao, pristao je na takvu transakciju, dao broj tekućeg računa, a S. A. mu je telefonom poslao snimak ekrana sa njegovog navodnog naloga za elektronsko bankarstvo, pa je ovaj ostavio automobil sa ključevima na dogovorenom mestu i otišao.

Međutim, pošto prodavcu nikako nije stizala uplata, prijavio je slučaj policiji, koja je identifikovala S.A. Uvtrđeno je da je on koristio demo verziju aplikacije za elektronsko bankarstvo koja dozvoljava pripremu i popunjavanje formulara, ali ne i mogućnost stvarnog transfera novca.

S. A. je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu za prevaru, biti priveden osnovnom javnom tužiocu u Velikoj Plani, automobil ke oduzet od njega i biće vraćen prevarenom vlasniku.

Policijska uprava u Smederevu apeluje na građane koji sumnjaju da su na ovaj ili sličan način prevareni da se jave najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj stanici, jer postoje indicije da je osumnjičeni prevario više građana, navodi se u saopštenju MUP-a.

Foto/ilustracija: MUP Srbije

Exit mobile version