Ružić: Državna matura se odlaže zbog korone, neće je biti ni ove godine

4. januar 2020 – Državne mature, koja bi, po svemu sudeći, mada takvo nešto aktuelni Zakon o visokom obrazovanju decidno ne predviđa, trebalo da zameni prijemne ispite na fakultetima, sigurno neće biti ove a ni naredne godine.

„Gotovo je izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022“, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

On je u intervjuu za Novosti naveo da je državna matura je velika promena u sistemu koja neće biti uvedena i bez razgovora i dogovora sa visokoškolskim ustanovama. Formirana je radna grupa koja će u kontinuitetu pratiti pripremu svake od faza državne mature, a uskoro bi, po Ružićevim rečima, da bude objavljeno kada je pogodan trenutak da se ona uvede u naš obrazovni sistem.

Prvo pilotiranje, kako se to stručno naziva, početno od ukupno tri probna testiranja u sklopu uvođenja državne mature, podsećamo,obavlјeno je u poslednjoj nedelјi oktobra i završeno ocenjivanjem testova u prvoj nedelјi novembra, uprkos okolnostima izazvanim epidemijom virusa kovid 19.

Foto: matura.edu.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!