Izložba grafika Dragiše Ćosića u beogradskoj Galeriji ULUS-a

2. januar 2021 – Postoji jedan žilavi doselјenik (iz Negotina, rođen 1951) u Novi Sad, iz Novog Sada u Beograd išao je zaobilaznim putem. Studirao je umetnost. Predstavlјa se kao Dragiša Ćosić. Moglo bi se reći da je Ćosić neuhvatlјiva biblijska ličnost novog vremena. Već godinama, od kako je došao iz Novog Sada, ušao je u legendu. Nјegovo slikarstvo je osobito, njegove ribe bez hlebova, bez hrane, neobičan je susret Ćosićevih riba, neobična je i sloga njegovih boja, u toj vodi malo ko tako pliva.

Dragiša Ćosić je plivač starog stila, a taj stil mu je omogućio opstanak u novim vodama. Tako je vazda prisutan gde treba da bi u Beogradu stekao najveći umetnički atelјe na zemalјskoj kugli: čitav Beograd je Ćosin. Svaki stepenik u, recimo Knez Mihajlovoj ulici, pogodan za postavku vapi za Ćosićevim platnima, crtežima, slikama, snovima.

U tim naizgled mirnim vodama, sve vri, sve kuva, sve prži. Ćosa to niti je znao niti je hteo da gubi vreme osvrćući se. U tim brzim i nepredvidivim tokovima, treba biti iznimno vešt, veština podrazumeva znanje, znanje lјubav, lјubav istrajnost do poslednjeg daha. Istrajati ne znači uvek i uspeti u umetnosti. Tek onaj koji zna šta hoće može da pokaže koliko može, koliko je nadmoćan. Prostor u umetnosti pripada, bez diskusije, smelima. Izabranima.

Dragiša Ćosić je, poput renesansnih velemajstora, sve sjedinio i pokazao da je Dragiša Ćosić – Dragiša Ćosić. Čovek nesalomive kičice. Čovek koji zna kuda se uputio.

Izložba je posvećena Vanji Kraut, istoričaru umetnosti i idejnom tvorcu Otvorenog grafičkog atelјea, kao što je Ćosićev.

Otkud Dragiša Ćosić u Podunavlјu. info­?! Jednostavno: Ćosić je bio u Smederevu 1988. na Likovnoj koloniji. Gostovanjem u Smederevu koje je ostalo bez galerije Ćosiću neće smetati i biće mu jasno da je restitucija, zapravo želјa i dugotrajno nadanje i doslednost vlasnika da vrati svoje zgrade otvoriti oči. Ali, Ćosić može, ako poželi da otvori izložbu i na tzv Kovinskom mostu ili u prostoru neke od šećerana.

Ćosić je završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu kod najbolјih profesora Halila Tikveše i Živka Đaka, a poslediplomske studije kod profesora Nebojše Radojeva i član je Umetničkog udruženja Grčke.

Za sada Ćosićeve grafike su u Galeriji ULUS-a u Beogradu. Možda do zatvaranja nećete ima slobodno vreme, za posetu Galeriji; ne odete li nećete znati šta ste propustili. To nije fraza. Čak i ako više volite fotografije u boji.

Izložba grafika Dragiše Ćosića u Galeriji ULUS-a biće otvorena za sve koji žele događaj, osveženje, do 19. januara.

M.S.P.

Foto: Dragiša Ćosić, privatna arhiva

Skorašnji članci

error: Content is protected !!