Site icon podunavlje.info

„Putevi oko znakova“, nova knjiga Lazara Džamića

BEOGRAD/SMEDEREVO, 31. decembar 2020 – Fakultet za medije i komunikacije objavio je novu knjigu Lazara Džamića „Putevi oko znakova“.

“Knjiga je neka vrsta sumiranja ‘mene’ za ovih skoro pet godina boravka u Srbiji, i godinu i po pre ponovnog vraćanja u London 2022. Knjiga sadrži sve kolumne pod istim nazivom koje su izlazile u magazinu ’Vreme’, plus nekoliko novih tekstova iz istog ciklusa, takođe i novih 15 eseja iz serije ’Čaj od šljiva’, a u trećem delu su intervjui i manje poznati tekstovi na razne teme”, rekao je Džamić za Podunavlje.info.

“Nostalgični ali aktuelni, maštoviti ali koncizni, Putevi oko znakova predstavljaju kolaž eseja, intervjua i putopisnih komparacija ostrvskog i balkanskog etosa. Autor zavodljivim, metaforičnim i britkim stilom izbegava opšte teorijske okvire i uvlači nas u prostor praktične savremenosti…”, navodi izdavač i dodaje:

“Naslov ove knjige nije slučajnost, inspirisan je jednom od najpopularnijih knjiga našeg nobelovca ’Znakovi pored puta’. Kao i svaka druga inspiracija, i ova ima lični pečat, ocrtan životnim iskustvima i narativima. Andrićev naslov, Džamiću sugeriše jednu veliku linearnost, jedan veliki put, u singularu, koji je sâm život. Koliko će taj put biti plodonosan, koliko ćemo ga razumeti i ispuniti smislom, zavisi od naše sposobnosti da čitamo razne znakove kojima je taj put oivičen – svi suptilni, a ipak sudbinski, uvidi o našem boravku među ljudima o kojima je naš povučeni genije pisao s toliko mudrosti.“

 “Lazar Džamić ima sposobnost da vidi, veštinu da misli, nadarenost da kaže i snagu da piše. Vreme odvojeno za uživanje u čitanju ove knjige jedinstven je način da kritički i smisleno upoznamo epohu u kojoj živimo.” (Voja Žanetić)

“Tekstovi Lazara Džamića nas pozivaju na promišljanje i preispitivanje. On ne docira i ne saopštava konačne, neupitne istine, već otvara izuzetno važne teme o kojima je neophodan društveni dijalog koji nam toliko nedostaje.” (Srbijanka Turajlić)

“Papir ove knjige nije protraćen ako je ona bar nekome, nekako, nekada, pokazala kraći put kroz lavirint izbora modernog života. “ (Lazar Džamić)

Lazar Džamić jedan je od vodećih digitalnih i kreativnih stratega, pisac, predavač i nekadašnji direktor za brend planiranje u evropskoj centrali kompanije Google. Bio je direktor planiranja u nekoliko vodećih integrisanih britanskih agencija, nagrađivan je kao strateg na projektima za vodeće britanske klijente i autor je brojnih tekstova o digitalnom marketingu, kao i nekoliko knjiga: Advertising Page (2000), Cvjećarnica u Kući cveća (2012), Čaj od šljiva (2015), Marketing kroz Sadržaj (UEPS nagrada za najbolji izdavački projekat u 2019. godini).

Foto: Živan Vanja Panić

Exit mobile version