Pomoć stanovništvu postradalom od zemljotresa u Republici Hrvatskoj

SMEDEREVO, 30. decembar 2020 – Smederevski Crveni krst obavestio je večeras javnost da je Crveni krst Srbije opredelio dinarski račun za prikupljanje novčanih donacija sa naznakom „Za pomoć stanovništvu postradalom od zemljotresa u Hrvatskoj“.

Zemljotres je juče pogodio središnji deo Republike Hrvatske – regiju Petrinje, Siska, Gline i okolnih naselja. Broj računa je 200-2627491301033-49,kod Banke Poštanska štedionica a.d. Beograd.

Crveni krst Srbije će prikupljena sredstva, po utvrđivanju jasne namene njihovog korišćenja u humanitarne svrhe, preneti Hrvatskom Crvenom križu.

Crveni krst Srbije je u stalnom kontaktu sa hrvatskim Crvenim križom, koji učestvuje u akcijama spasavanja i zbrinjavanja ugroženog stanovništva, pruža humanitarnu pomoć građanima u ugroženim područjima koji su ostali u svojim domovima ili im je obezbeđen privremeni smeštaj. Hrvatski Crveni križ prikuplja podatke o potrebama ugroženog stanovništva u cilju sagledavanja njihovih potreba o kojima će u najkraćem roku izvestiti javnost.

Najefikasniji način pružanja pomoći je putem prikupljanja novčanih sredstava kojima bi se obezbedila nabavka jasno definisanih artikala humanitarne pomoći i na najbrži način bila dostavljena onima kojima je namenjena.

Crveni krst Srbije je za slučaj potrebe obezbeđenja drugih artikala humanitarne pomoći pripremio listu sopstvenih zaliha artikala i obratiće se, ukoliko to bude potrebno, društveno odgovornim kompanijama da ponude sopstvene zalihe.

Crveni krst Srbije nastavlja da intenzivno prati situaciju na ugroženom području, koordinirano sa hrvatskim Crvenim križom, susednim nacionalnim društvima Crvenog krsta, kao i sa Evropskom kancelarijom Međunarodnog Crvenog krsta i o novim informacijama javnost će biti blagovremeno obaveštena, navodi se u saopštenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!