Site icon podunavlje.info

Bolji uslovi za investicije uz podršku EU u devet gradova i opština Srbije

30. decembar 2020 – Uslovi za nove investicije su značajno unapređeni u devet lokalnih samouprava u Srbiji uz podršku Evropske unije, koja je preko programa EU PRO podržala projekte razvoja poslovne infrastrukture sa 4,5 miliona evra, saopšteno je danas iz ove organizacije. Projekti koji su realizovani u Bojniku, Kragujevcu, Paraćinu, Priboju, Smederevu, Sokobanji, Svilajncu, Šapcu i Užicu doprineli su boljem poslovnom ambijentu i uslovima za privlačenje investicija, a time i povećanju broja zaposlenih i životnog standarda građana, navodi se u saopštenju.

Ukupno je infrastrukturno opremljeno 643 hektara zemljišta u industrijskim i poslovnim zonama, gde su izgrađeni pristupni putevi, unapređena ili izgrađena komunalna infrastruktura, odnosno obezbeđeno vodosnabdevanje, kanalizacija i snabdevanje električnom energijom. Projekti su realizovani u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije dok su lokalne samouprave učestvovale u realizaciji projekata sa više od 900.000 evra.

„Vlada Srbije kontinuirano radi na unapređenju poslovne klime i privlačenju investicija kao deo naših napora da ostvarimo održivi ekonomski i društveni razvoj zemlje uz smanjenje regionalnih razlika. Uz bespovratna sredstva Evopske unije, ovi realizovani projekti imaju upravo za cilj jačanje ekonomskih aktivnosti na lokalnom nivou, ali i jačanje sposobnosti lokalnih samouprava da koriste evropske fondove i sprovode projekte”, rekla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

„Evropska unija pruža podršku ekonomskom razvoju Srbije posebno jačanjem konkurentnosti na lokalnom nivou i to u manje razvijenim delovima zemlje. Stvaranje povoljnog poslovnog okruženja je ključna komponenta strategije EU, a ovo je dugoročna investicija koja se će se vratiti kroz otvaranje novih radnih mesta i mogućnosti za ekonomski rast. Konačno, na ovaj način se doprinosi i zaustavljanju ekonomskih migracija jer će građani imati mogućnost zaposlenja, ali i pristup uslugama u mestima u kojima žive. Evropska unija znači veći napredak i bolji kvalitet života. Zato mi kontinuirano pružamo konkretnu pomoć građanima Srbije stvarajući nove mogućnosti posebno u ovom ekonomski i društveno teškom vremenu”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

„Do sada je u ovim zonama realizovano 17 miliona evra investicija, a još važnije otvoreno je 780 radnih mesta. Očekuje se da će u narednom periodu vrednost ulaganja da dostigne 61 milion evra, te da će još 2.655 ljudi imati posao u novim fabrikama koje i domaći i strani investitori planiraju da otvore u ovim gradovima i opštinama”, rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO i dodala da je uz Ministarstvo za evropske integracije podršku realizaciji pružilo i Ministarstvo privrede.

Aktivnosti EU PRO programa, koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: regionu Šumadije i Zapadne Srbije i regionu Južne i Istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Foto: PP Media

Exit mobile version