Paketići za decu iz naugroženijih porodica sakupljeni u humanitarnoj akciji

SMEDEREVO 28. decembar 2020 – U smederevskoj Ulici Kralja Petra I danas je bio Deda Mraz. Delio je deci iz najugroženijih porodica paketiće koji su prikupljeni u velikoj humanitarnoj akciji koja je, kao i u još 12 gradova širom Srbije, ovde organizovana. U Smederevu je sakupljeno više od 700 paketića, kako kažu organizatori, najviše od svih gradova. U za ovu priliku postavljenom šatoru sa jelkom, uz pomoć volontera Crvenog krsta, Deda Mraz je uručivao paketiće mališanima iz grada, kao i svih okolnih 27 sela, ali i one namenjene deci iz Velike Plane i iz hraniteljskih porodica u Miloševcu, a paketiće su dobila i deca korisnika Narodnih kuhinja. Nisu zaboravljeni ni mališani od kojih će neki, na žalost, Novu godinu dočekati na Dečjem odeljenju smederevske bolnice.

– Hvala svima koji su učestvovali. Puno mi je srce, ponosna sam na naš grad, naše sugrađane koji su se odazvali u ovakvom broju – kaže Ivana Lazića, organizatorka akcije u Smederevu.

– Osmeh je na mom licu, ne vidi se zbog maske, uspeli smo da usrećimo više od 700 mališana u ovom teškom vremenu. Imali smo malo vremena, ali smo radili od srca, hvala svim ljudima koji su učestvovali i koji su se uključili – dok su deljeni paketići  rekao je Rade Savić, svetski rekorder i šampion u pauer liftingu, jedan od inicijatora i promoter akcije, u čijem kafeu „RS“ je počelo prikupljanje.

– Želim da se zahvalim svim našim sugrađanima koji su donirali ove paketiće, jer su namenjeni i svoj deci sa invaliditetom, kao i deci čiji su roditelji osobe sa invaliditetom. Za te mališane je ovo poseban događaj – rekla je Ivana Gvozdenović iz Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija Smederevo.

– Zbog velikog odziva naših prijatelja i donatora uspali smo da obezbedimo paketiće za svu decu iz najugoženijih porodica, ne samo iz grada nego i iz svih 27 okolnih sela, a deo smo, kao što možete da vidite, namenili i deci iz Velike Plane i Miloševca – kaže ivan Živanović, koordinator programskih aktivnosti u smederevskom Crvenom krstu.

– Došli smo da preuzmemo paketiće za decu koja su na smeštaju u hraniteljskim porodicama. Nije lako da im objasnimo tešku situaciju u kojoj smo zbog svega što nas je snašlo proteklih meseci, ali ovi paketići će im sigurno vratiti osmeh na lice – kazala je Milica Lukić-Momirović, direktorka Centra za porodični smeštaj dece „Rada Mladenović Đulić Crna“ u Miloševcu, koja je zajedno sa predstavnikom Crvenog krsta iz Velike Plane preuzela paketiće namenjene toj i planjanskoj deci.

Iz Ulice Kralja Petra, kombi sa Deda Mrazom i paketićima, uputio se do Dečjeg odeljenja smederevske bolnice. Zbog poznatih okolnosti sa virusom, paketići nisu uručeni deci koja su ta na lečenju nego Ivani Martinović, načelnici Službe za pedijatriju Opšte bolnice „Sveti Luka“.

– Mališani se uvek obraduju, jer svake godine Crveni krst donosi paketiće na naše odeljenje. Ovde su deca van svojih kuća, u drugačijim okolnostima nego što bi trebalo da dočekuju ove praznike… Ovo  pomaže da im bude lakše i da im bude bolje – rekla je načelnica dok su paketići istovarivani iz kombija.

Organizatori akcije su iskoristili kratak boravak u bolnici da pakete sa osvežavajućim pićima i grickalicama, namenjene tu zaposlenima koji se više od pola godine bore sa kovidom, uruče direktoru ove ustanove.

– Već puna dva meseca, u ovom trećem talasu, zaposleni u kovid odeljenu naše bolnice rade praktično bez prestanka i ovo će im sigurno značiti – kazao je dr Nenad Đorđević, direktor Opšte bolnice „Sveti Luka“, napominjući da je trenutno na lečenju oko 190 kovid pacijenata, manje no što je bilo, ali i napominjući da je još rano za opuštanje.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!