Nagrada „Niko Garone“ Zorici Dimitrijević, novinarki portala SEEcult.org

SMEDEREVO 28. decembar 2020 – Ovogodišnja dobitnica nagrade „Niko Garone“, koja je namenjena pojedincima, redakcijama i medijskim kućama kao priznanje za naročito posvećen, stručan i kontinuiran rad, pripala je Zorici Dimitrijević, novinarki portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, saopštilo je danas Pozorište PATOS.

Nagrada „Niko Garone“ je ustanovljena je od strane Pozorišta PATOS iz Smedereva na međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje 2014. godine, predloge i odluku o nagradi donose svi prethodni dobitnici ovog priznanja. Uručenje Nagrade biće priređeno u narednoj godini prvom prilikom kada epidemiološki uslovi budu povoljni.

Zorica Dimitrijević, ovogodišnja dobitnica, dugi niz godina je radila u Tanjugu, a danas je novinarka portala za kulturu SEEcult.org.

„Zorica je uvek tačna kada su konferencije za medije u pitanju, uvek pažlјivi slušalac onog što se govori, sa blokčetom na kolenu, vredno zapisuje ono što smatra važnim, a zatim ima i more dodatnih pitanja za aktere konferencija. Ona ume da postavi zgodna i nezgodna pitanja ali sa toliko šarma i njenim dečjim glasićem tako da joj niko nije nikada uskratio odgovor. Pri tom, zbog svoje lјubopitlјivosti, znatiželјe, ali i lične odgovornosti prema onima do kojih će njeni izveštaji stići, pomogne i svim kolegama da još nešto saznaju. Zorica Dimitrijević je novinarski dragulј. Nikad greške nema u njenim dopisima. Sve je jasno i lako čitlјivo. Zorica je izuzetan kolega, dragi drug i prijatelј, uvek nasmejana i raspoložena za sve priče i nadasve iskrena i odana svom poslu“, navodi se u obrazloženju.

Niko Garone, čijim je imenom nazvana ova nagrada,  bio je novinar i pozorišni kritičar italijanskog lista „Republika“, koji je posvećeno pratio i afirmisao savremenu italijansku i evropsku pozorišnu i plesnu scenu, a od 2005. godine, kroz aktivnosti omladinskog pozorišta PATOS i njihovog festivala Patosoffiranje, i nezavisnu kulturu u Srbiji i regionu. Autor je publikacije „Nova lica Srbije“ i dokumentarnog filma o inkluzivnom pozorišnom projektu „Nomad scena“. Njegov sin je danas svetski priznati reditelj Mateo Garone. Niko Garone je preminuo u Rimu 2009. godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!