Site icon podunavlje.info

Nova godina nam stiže – sa novim, neverovatnim cenama

19. decembar 2020 – Čuli ste i videli sigurno reklame sa sloganom: „Kupite po neverovatnoj ceni…“. Misli se, naravno, da je jeftino, takoreći džabe. A ima i druga krajnost. Jer, i do sada je svašta nešto u ovoj zemlji bilo manje ili više neverovatno skupo, u odnosu na primanja, ali će nam od Nove godine, sudeći po najavama, neke cene biti još neverovatnije. Zato reč „neverovatnim“ u naslovu nema znake navoda. Spisak proizvoda i usluga, raznih dažbina i nameta za koje će biti potrebno više para naredne godine sve je duži. Po novim, neverovatnim cenama će biti testiranje na lični zahtev, struja, cigarete, TV pretplata…

I sve to je najavljeno samo u nekoliko dana protekle nedelje. Vrlo netaktično, rekao bi neko, mogli su to malo da rasporede, da se narod svikne, kao ona živa žaba, koju kad ture da kuvaju prvo stave u lonac sa ’ladnom vodom… Mogli su al’ nisu. Ili se ne dogovaraju ili ih, d’izvinete na izrazu, baš ono… Toliko im treba pa vi sad vidite.

Da idemo hronološki, počelo je najavom povećanja cene testiranja na lični zahtev od 1. januara. Opravdanja za ovaj čin koja čusmo su sve samo ne logična, ali sa logikom smo se odavno pozdravili kada su mere u borbi protiv korone u pitanju.

Što se struje tiče, ona će da poskupi, po tradiciji, ovoga puta ne baš usred ali dok još uvek traje, grejna sezona, 1. februara. Neverovatno, još jednom, deluje činjenica da neko ko ima monopol na proizvodnju i prodaju nečega u jednoj državi ima gubitke, a baš taj je slučaj sa EPS-om. Proše godine su zabeležili gubitak od 3,9 milijardi dinara, a za ovu tek treba da se saberu. Poređenja radi, u 2019. je Hrvatska elektroprivreda (HEP) ostvarila neto dobit od 186 miliona evra, a češki ČEZ, koji mnogi porede sa EPS-om, i šta bi mogao da bude da se njim upravlja kako treba, 550 miliona evra. Argument EPS-a, da je kilovat čas kod nas najjeftiniji u Evropi, možda bi popio vodu da račun za struju nije opterećen sa još desetak stavki, raznih troškova garantovanog snabdevača, naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača, unapređenja energetske efikasnosti, da ne govorimo o akcizi i PDV-u. Pri tome, zna se da cena struje utiče na sve ostale, baš kao i cena naftnih derivata.

A naši distributeri naftnih derivata se već žale da će promena cena barela na svetskom tržištu morati da se prenese i na cene goriva na našim pumpama. Ne kaže se i kakva promene, jer u to stiže glas da je, zbog velikih zaliha u SAD i policijskog časa u najvećim državama Evrope, cena barela ponovo pala, ali su to prećutali. I kada se cena nafte strmoglavila, na početku pandemije, to im nije smetalo da zadrže iste cene, pa verovatno neće ni sad – za poskupljenje.

Dok se za benzin i dizel ne zna tačno kada će da poskupe, za cigarete i ostale proizvode iz te industrijske grane je to presuđeno, pošto je Zakon o akcizama jasan; država će po ovom osnovu od Nove godine proizvođačima uzimati 76,75 dinara umesto dosadašnjih 74,50. Uz to, na cenu se dodaje i PDV, pa će zbog uvećanih državnih nameta proizvođači povećati cenu za okruglih 10 dinara po paklici. Tako će najjeftinije cigarete koštati 270 dinara, a oni koji vole nešto kvalitetnije moraće iz džepa da izvade 400 i više dinara. Dakle, i pušenje će da nam poskupi.

Što se TV pretplate tiče, mada je u vreme pisanja ovog teksta predlog o novoj ceni bio pred poslanicima Skupštine Srbije, slaba je bila nada da će se oni uzjoguniti i odbiti ga, dakle i ona će biti viša. Umesto dosadašnjih 250, od 1. januara to što prave RTS i RTV, hteli ne hteli, plaćaćemo uz račun za struju po „akcijskoj ceni“ od 299 dinara.

Porez na nekretnine i cena vode, isticanje firmi, kao i zakupa poslovnog prostora na otvorenom, biće veći u novoj godini u Beogradu, a zna se da opštine i gradovi po unutrašnjosti pogleduju u prestonicu kada je mnogo šta u pitanju, tako da…

Kakva nam je bila 2020, na žalost, znamo.  A kakva će biti 2021. tek treba da vidimo. Za početak, to je sada već izvesno, biće skuplja.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version