Skupština grada Smedereva usvojila budžet za 2021. godinu

SMEDEREVO, 18. decembar 2020 – Odbornici Skupštine grada Smedereva usvojili su na današnjoj sednici odluku o budžetu za 2021. godinu. Ukupni planirani prihodi u gradskoj kasi za narednu godinu su na nivou od tri milijarde 888 miliona dinara.

„Grad Smederevo, kao i svi ostali gradovi, priprema budžet za narednu godinu u atipičnim uslovima, a to se pokazalo i na prethodnom rebalansu (budžeta za ovu godinu). Ono što posebno mogu da istaknem jeste nekoliko važnih kapitalnih projekata – 28,3 miliona potrebnih za konverziju kotlarnice na Senjaku, sa mazuta na gas, jer se rešava i ekološki aspekt. Kod kapitalnih projekata i dalje su prisutne sve pozicije za održavanje saobraćajne infrastrukture, atarskih puteva.. Poljoprivreda je tu sa 5,4 procenata, što u odnosu na ukupno planirana sredstva, svedoči da Grad vodi računa o poljoprivrednim proizvođačima, posebno zbog činjenice da se i bespovratne subvencije poljoprivrednim proizvođačima planiraju sa 40 miliona dinara. Sve u svemu, budžet daje mogućnost za normalno funkcionisanje Grada u narednoj godini, ali ostaje i činjenica da je, u odnosu na sve prisutne trendove prouzrokovane pandemijom, potrebno krajnje oprezno i realno pratiti i sagledavati ostvarenje prihoda, a izvršenje rashoda treba isključivo da bude srazmerno nivou ostvarenih prihoda“, rekao je pored ostalog Slaviša Stošić, član Gradskog veća za finansije i izvestilac po ovoj tački.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč je naglasio nekoliko stavki u predlogu budžeta i odgovarao na pitanja opozicionih odbornika. Od kapitalnih investicija u narednoj godini, on je izdvojio nastavak radova na unutrašnjem uređenju Centralnog groblja u Šeškovcu, planove na konverziji kotlarnica na Senjaku i Centru za socijalni rad, kao i nastavak razgovora u vezi gasovoda, u sklopu rešavanja problema zagađenja. Gradonačelnik je govorio i o rekonstrukciji Gradske fontane, izrazivši nadu da će biti završena tokom letnjih meseci, a u idejno rešenje biće uključeni i građani. U vezi sa poljoprivredom, rekao je da je za atarske puteve predviđeno 39 miliona dinara, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, a za komasaciju na teritoriji Skobalja, Osipaonice, Kuliča, Šalinca, kako je napomenuo, planirana su sredstva od 84 miliona i radi se „punom parom“.

„Kod poljoprivrede imamo trend povećanja budžetskih sredstava. Nastojali smo da napravimo realan budžet, u zavisnosti od toga kako se bude razvijala situacija sa zdravstvom, da budžet ne bude ‘fontana želja’, da planiramo ono što da realizujemo u visokom procentu. Svakako ćemo voditi računa da subvencije u poljoprivredi maksimalno budu isplaćene“, kazao je Jovan Beč.

Podsetio je i da tokom vanrednog stanja vlasnicima poslovnog prostora nisu slate fakture, a 50 posto plaćanja su bili oslobođeni zakupci prostora javnih površina posle vanrednog stanja. On je dodao da je preko programa Nacionalne službe za zapošljavanje 15 miliona dinara opredeljeno za samozapošljavanje.

Osvrnuo i na odmaralište na Rtnju, koje je i na današnjoj sednici bilo „trn u oku“ opozicionih odbornika, rekavši da bi naredne godine trebalo da bude završeno opremanje ovog objekta za odmor smederevske dece. Naglasio je i da će u uređenje gradskih parkova za decu naredne godine biti uloženo šest miliona dinara.

Kao osetljivu temu je označio pitanje sredstava za lečenja dece, napomenuvši da su pitanja u vezi sa tim stizala i od novinara i od građana, da li će, poput nekih gradova, sredstva opredeljena za Novu godinu opredeliti za lečenje dece.

„Ono što mogu da kažem je da Grad Smederevo nema planiran novogodišnji program, pa ni sredstva u budžetu za te svrhe, ali imamo vanrednu novčanu pomoć. Jedan od smo retkih gradova koji to ima, odvajamo 25 miliona i mislim da smo oko 90 posto iskoristili. Na osnovu toga, preko cele godine pomažemo i bolesnoj deci i ljudima sa malignim i drugim teškim bolestima. Do sada smo imali 32 zahteva za lečenje dece i svi su pozitivno rešeni, naravno u skladu sa mogućnostima i želim da javnost to zna“, rekao je pored ostalog gradonačelnik Smedereva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!