Sada i zvanično: Struja poskupljuje od 1. februara na 7,867 dinara za kWh

18. decembar 2020 – Savet Agencije za energetiku, na zahtev JP EPS, dao je saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje, koja će od 1. februara 2021. godine biti više za 3,4 posto, glasi vest na osnovu saopštenja pomenute agencije.

„Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda iznosi, bez poreza i taksi, 7,867 din/kWh i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 3,4%“, navodi se na sajtu Agencije, i sad sledi najzanimljivije deo:

„I nakon ove korekcije, prve od novembra 2019. godine, cena električne energije u Srbiji i dalјe je značajno niža od cena u zemlјama regiona i Evrope“.

Možda je tako, mada sa velikim znakom pitanja. Ali, cena struje na našim računima je samo jedna od čak 17 stavki! Da li se na tim evropskim računima nalaze razne obračunske snage, troškovi garantovanog snabdevača, naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača, za unapređenje energetske efikasnosti, da ne govorimo o akcizi i PDV-u, koji je iskazan zbirom 4+5+6+7+9, dakle ide na sve prethodno i još na ponešto, a naravno da je tu i pretplata za RTS, odnosno  RTV.

Tako naši obračuni za struju više liče na test sa prijemnog škole za astronaute nego na račun na kome se jasno vidi šta se plaća, kakva roba ili usluga. Onih navedenih 3,4 posto se uvećavaju u jednačini sa nekih 14-15 nepoznatih, pa ćemo tek da vidimo na računu za februar na koliko će to da izađe.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!