Puna kovid bolnica, više od 80 zdravstvenih radnika na lečenju ili u izolaciji

SMEDEREVO, 18. decembar 2020 – U Opštoj bolnici „Sveti Luka“ u Smederevu trenutno se leči 212 kovid pacijenata, što je približno maksimalnom kapacitetu. Broj se, po rečima dr Nenada Đorđevića, direktora ove ustanove, menja tokom dana, otpuštaju se pacijenti, ali i stalno stižu novi, tako da su gotovo uvek svi kreveti puni. Problem je i veliki broj zdravstvenih radnika koji su „van stroja“, sada ih je 84 na bolovanjima zbog lečenja ili kućne izolacije, što je ipak tridesetak manje nego što je to bilo prošle nedelje.

– To nam unekoliko olakšava, ljudi se vraćaju na posao. Svako jutro opustimo uvek nekoliko pacijenata, ali tokom dana pristignu novi tako da smo stalno oko te brojke punog kapaciteta – kaže dr Đorđević za podunavlje.info.

Među ležećim pacijentima dominiraju oni stariji od 65 godina, ali ima ih i svih drugih godišta. Klinička slika su, po Đorđevićevim rečima, slične kakve su viđali i ranije, ali duže traje oporavak. U bolnicu se primaju samo oni sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Trenutno je devet pacijenata intubirano, a šest je na tzv. neinvazivnoj ventilaciji.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!