U Velikoj Plani zasađeno 330 sadnica raznog drveća i žbunastog rastinja

VELIKA PLANA, 17. decembar 2020 – Ovih dana u Velikoj Plani zasađeno je 330 sadnica raznog drveća i žbunastog rastinja.

Najveći deo posađen je oko nove zgrade dečijeg vrtića i u gradskom parku, ali je ovom akcijom ozelenjavanja obuhvaćeno i više drugih lokacija u gradu i seoskim sredinama.

– U gradskom parku nam je cilј da stara stabla, koja sve više obolevaju i sklona su lomlјenju, postepeno zamenimo novim. Osim Velike Plane nove sadnice zasadili smo kod škole u Krnjevu, u centru Lozovika, na groblјu u Bresju i na fudbalskim igralištima u Markovcu i Donjoj Livadici  – kaže Marija Loleski pejzažni arhitekta u odelenju za urbanizam opštinske uprave u Velikoj Plani.

Po njenim rečima 270 stabala i rastinja kuplјeno je iz sredstava koja je opština dobila od Fonda za zaštitu životne sredine pri Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

– Dobili smo 300.000 dinara i za taj novac kupili 91 sadnicu četinarskih i lišnjarskih stabala i 182 sadnice žbunastog rastinja.

Osim parka, u gradskom području sađenje je izvršeno kod zgrade suda, u Ulici Momira Gajića, kod osnovnih škola „Karađorđe“ i „Nadežda Petrović“ , kraj gradskog stadiona, u Ulici Miloša Velikog i na još nekoliko mesta.

U dvorištu nove zgrade vrtića zasađeno je 17 sadnica raznih vrsta smrče, po osam sadnica breze i javora, dve crvene šlјive i 24 tuje.

Ove sadnice su poklon javnog preduzeća „Srbija šume“.

– Zahvalna sam svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta. Imamo novu zgradu, sa novim inventarom i prelepo ograđeno dvorište a sad ono izgleda još lepše. Na proleće kad drveće olista oko vrtića ćemo imati puno zelenila, pravi mali park – ističe Marija Starčević, direktor vrtića „Dečije carstvo“.

Marija Loleski kaže da se nada da će i u opštinskom budžetu za 2021. godinu biti predviđena sredstva za kupovinu novih sadnica.

– Nije u pitanju samo lepši izgled već i zdravija životna sredina, više čistijeg vazduha koji udišemo. Naša opština, kao i većina drugih, plaća danak urbanizaciji, zgrada i zagađivača vazduha je sve više a zelenila sve manje. Protiv toga se svi moramo boriti više nego što smo to do sad činili.

Tekst i foto:Dušan Marić, objavljeno na srbijaispska.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!