PKS: Od iduće  godine novih pet zanimanja u sistemu dualnog obrazovanja

13. decembar 2020 – Privredna komora Srbije pozvala je juče poslodavce da se u narednoj školskoj godini uključe u sistem dualnog obrazovanja i do 31. januara 2021. dostave izjavu o spremnosti. Od sledeće 2021/2022. školske godine, za realizaciju po dualnom modelu u ponudi će biti pet novih obrazovnih profila, uvedenih na inicijativu privrede: tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe.

Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine.

Dualni sistem je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče u školi i kompaniji. U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, on već u prvom razredu može početi sa realizacijom učenja kroz rad u kompanijama. Učenjem kroz rad učenici usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, u kompaniji.

U tekućoj školskoj godini oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila. Do sada je više od 4.000 učenika u Srbiji završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja.

Prilikom prijavljivanja, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju. Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije 10 dana od datuma podnošenja izjave i zahteva, elektronskim putem na mejl: obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd. Više informacija poslodavci mogu da nađu na internet stranicama https://pks.rs/ i https://dualnoobrazovanje.rs/.

Ovde možete da pogledate spisak svih zanimanja u sistemu dualnog obrazovanja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!