Posle peticije, najzad, stigla reakcija, sledi postavljanje „ležećih policajaca“

SMEDEREVO, 12. decembar 2020 – Javno preduzeće Urbanizam Smederevo pristupilo je izradi saobraćajnog projekta kojim se utvrđuje režim saobraćaja u Ulici kraljevića Marka. Projekat, pored ostalog, predviđa postavljanje tehničkih sredstava za usporavanje saobraćaja, tzv. “ležećih policajaca”. U ovom javnom preduzeću očekuju da će projekat biti urađen za dve nedelje, navodi Nenad Urošević, vršilac dužnosti direktora u ovom preduzeću u odgovoru portalu Podunavlje.info.

To je odgovor nadležnih na letošnju peticiju žitelja Ulice kraljevića Marka iz naselja Senjak u Smederevu, koja je  organizovana zbog problema sa saobraćajem u ovoj ulici, a jedino rešenje su videli u postavljanja horizontalne prepreke na kolovozu, pomenutih “ležećih policajaca”.

Naime, Ulica kraljevića Marka je sporedna, u mirnom delu Senjaka, ali predstavlja svojevrstan bajpas, jer je paralelna sa glavnom, Ulicom 16. oktobra i spojena je s njom u oba pravca. Problem, navode žitelji Kraljevića Marka, jeste što ulicu svakodnevno koriste vozači koji žele da tuda skrate put. Bilo da se dogodi saobraćajna gužva potezu od trafo stanice, pored bivše poljoprivredne apoteke „Seme“, pa do benzinske pumpe, sada Lukoil, ranije Beopetrol, još ranije Ina, ili kada usporavanje bude zbog radova na putu ili, u najgorem slučaju, saobraćajna nezgoda. Ulica se, napominju, koristi i radi izbegavanja kontrolnog punkta saobraćajne policije koji zna da bude na tom potezu.

Problem je, kako objašnjavaju, nastao početkom 2017. godine kada je završena rekonstrukcija njihove ulice. Umesto rupa na rabatnom asfaltu, novi kolovoz je postao, kako kažu, prava pista. Nevolja je što su je tako doživeli i vozači koji njom prolaze.

„Ukazivali smo izvođačima, tokom radova na rekonstrukciji, na neophodnost postavljanja ‘ležećih policajaca’ nakon što se ulica asfaltira. Ulica je otvorena za saobraćaj u februaru 2017. bez ovih usporivača saobraćaja i od tada je stepen fizičke ugroženosti i bezbednosti, prvo nas samih i naše dece, a zatim i svih ostalih učesnika u saobraćaju, podignut na najviši mogući nivo. Niko više nije bezbedan od tada. Godinu kasnije je došlo do probijanja dvorišne ograde u ulici, od strane vozača koji je izgubio kontrolu usled neprilagođene brzine. Niko nije bio povređen, srećom, ali je pričinjena velika materijalna šteta“, kaže jedan od meštana.

Kako bi stali u kraj ovom problemu, žitelji Ulice kraljevića Marka su odlučili da organizuju peticiju tražeći postavljanje “ležećih policajaca”. Peticiju, koju su maltene svi potpisali, poslali su na pet različitih adresa, a odgovor su dobili samo od Grupe za urbanizam, Odeljenja za urbanističko-komunalne i imovinsko-pravne poslove u Gradskoj upravi u Smederevu. Ipak, njihove molbe, kako ste mogli da pročitate na početku, najzad su uslišene.

“Ovim želimo da ohrabrimo meštane svih ulica iz mirnih krajeva u našem gradu, a koji su dobili nov asfalt i koji takođe muče muku sa ‘trkačima’ da se pokrenu i napišu peticiju, jer na to imaju pravo, a vlast ima obavezu da po takvoj peticiji, još ako je potpisana apsolutnom većinom, postupi jedino potvrdnim odgovorom. Nismo usamljen primer i verujemo da ovakav sistemski propust može vrlo lako da se reši jer život, zdravlje i fizička bezbednost nas i naše dece, nemaju cenu”, kažu stanovnici Ulice Kraljevića Marka.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!