Kovin dobija još jednu vetroelektranu – posle Čibuka 1 gradi se i Čibuk 2

KOVIN, 8. decembar 2020 – U Kovinu je u toku rani javni uvid u Plan detaljne regulacije vetroparka Čibuk 2. Kovinci do 19. decembra mogu da vide šta je planirano na području katastarskih opština Bavanište i Mramorak, gde treba da bude nova vetroelektrana, po kapacitetu i proizvodnji struje dvostruko veća od već izgrađenog Čibuka 1.

Čibuku 1 je za oko 170 megavata potrebno 57 vetrogeneratora, a njegov imenjak sa rednim brojem 2 imaće ih 21, u prvoj fazi, koja bi trebalo da bude završena 2024. godine, ali efikasnijih i oni će davati oko 150 MW. U  drugoj fazi biće ih još toliko, tako da će Čibuk 2 na kraju imati instalisanu snagu od oko 315 MW. Inače, Čibuk 1 ima projektovanu godišnju proizvodnju 430 gigavatčasova energije, što je, po rečima bivšeg ministra energetika Dragana Antića, dovoljno za snabdevanje grada veličine Novog Sada.

Investitor projekta je, kao i za Čibuk 1 u Mramorku, kompanija Wind energy. U vetropark Čibuk 1 uloženo je 300 miliona evra, a što se tiče Čibuka 2, u planu je da Opština Kovin krajem meseca sa investitorom zaključi i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i tada će se definisati i deo dobiti vetroelektrane koji će ići opštini. Od Čibuka 1 Kovin sada dobija 2 posto dobiti za realizaciju infrastrukturnih projekata na teritoriji opštine.

Foto/ilustracije: Plan detaljne regulacije vetroparka Čibuk 2 – Untermolo doo i Tesla Wind Company, Vetroelektrane Srbije

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!