Promena kriterijuma: Kako je zagađen vazduh začas postao „prihvatljiv“

7. decembar 2020 – Odskora nam je vazduh i kad je zagađen manje opasan po zdravlje! Nije u pitanju košava, ako ste to pomislili, mada hvala joj, u tom delu je ovih dana od velike pomoći, nego naprasna promena kriterijuma Agencije za zaštitu životne sredine za stepene zagađenosti  vazduha. Tako sada, zbog pomeranja gornjih granica, recimo vazduh koji sadrži preko 40 μg/m3 PM 2.5 čestica više nije „zagađen“ već „prihvatljiv“. Ponovila se, dakle, priča sa aflatoksinom u mleku, kada je dozvoljena koncentracija u Srbiji povećana, da bude pet puta viša od one u ostatku Evrope. „Mala“ razlika je da mleko možete da volite ili ne, da pijete ili ne, a sa konzumiranjem vazduha taj izbor baš i nije moguć.

Na to da su kriterijumi naprasno promenjeni i odjednom granice zagađenja „omekšale“ prošle nedelje su upozorili Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola, ali je reakcija, od onih koji su prozvani, sasvim izostala. Očigledno je državi, jer Agencija je državna institucija par ekselans, u svemu što nas je snašlo ove godine, najmanje do raspravljanja sa „tamo nekim ekološki osvešćenima“. Kako sada izgleda, i ovde će sve te disonantne tonove da ignoriše, pa će, kao svako čudo za tri dana, i ovo pasti u zaborav.

A da stvar nije bezazlena dovoljan je samo jedan podatak Svetske zdravstvene organizacije; u Srbiji godišnje, usled izloženosti prekomernoj koncentraciji PM2,5 čestica, prevremena smrt zadesi 3.585 stanovnika. Po podacima iz iste studije Svetske zdravstvene organizacije, od posledica zagađenja vazduha u Smederevu godišnje, procena je WHO, smrtno strada 223-oje. Toliko ljudi godišnje ovde umiru od lošeg vazduha i gledano po procentu, u odnosu na broj stanovnika, samo su Valjevo i Užice u lošijem položaju u čitavoj Srbiji.

Total long-term mortality due to PM2.5 (cut-off=10 μg/m3) in Serbian cities

Vazduh nam je iz godine u godinu sve gori, ali su zato kriterijumi promenjeni, granice podignute, i sada kada bude „disanje na škrge“ biće to „prihvatljivo“, po njihovim tabelama…

Mala je verovatno da će Agencija za zaštitu životne sredine kasti „e, jeste, pogrešili smo, vraćamo na staro“. To kod nas ne biva. Uostalom, tu je i Poglavlje 27, čije uslove i odredbe ćemo, ako baš, kako tvrde, hoćemo u EU, morati da ispunjavamo. Između ostalog i zbog toga, ostaje nejasno po čijem nalogu ili uz čiju saglasnost su to u Agenciji uradili, jer malo je verovatno da su učinili na svoju ruku, i šta i gde diše taj koji im je to naložio ili se s tim složio.

Foto: podunavlje.info, grafici Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!