Site icon podunavlje.info

Otvoreno pismo: Zatvaranje vikendom – malima šteta a velikima korist

Izvor: Zaštitnik malog biznisa Srbije, 6. decembar 2020 – Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije uputilo je danas otvoreno pismo Vladi Srbije i ministarstvima privrede, finansija i trgovine zbog toga što je malim privrednicima onemogućen rad vikendom, čime su, kako kažu, direktno favorizovani veliki strani trgovinski lanci, koji pored prehrambene prodaju i različitu drugu robu. Pismo prenosimo u celosti.

Šteta i uvreda koju država nanosi malim, domaćim privrednicima u korist velikih, stranih, trgovinskih lanaca je očigledna i nedvosmisleno nam pokazuje u čijem interesu radi.

Članom 9v Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti predviđeno je da se u periodu od 04.12.2020. onemogući rad vikendom objektima u kojima se obavlјa delatnost u oblasti trgovine na malo (trgovinske i druge radnje i prodajna mesta). Istim članom omogućen je rad trgovinskim i drugim radnjama koje vrše prodaju prehrambenih proizvoda.

Drugim rečima, dozvolјen je rad velikim trgovinskim lancima kao što su Lidl, Roda, Metro, Tempo i drugima kojima se dozvolјava da pod izgovorom prodaje prehrane prodaju i sav ostali asortiman, koji je malim radnjama zabranjen, a u koji spadaju odeća, igračke, pokućstvo, elektronika, itd!

Da bi sve bilo još apsurdnije na taj način se stvara veća koncentracija lјudi na jednom mestu (supermarketu) umesto da se taj broj lјudi rasporedi na više objekata. Kao što svi dobro znamo u malim radnjama odavno nema gužve i retko se dešava da u butiku, radnji sa igračkama, radnji sa galerijskom robom i sličnim objektima ima istovremeno više od 2-3 osobe. Zabranili ste rad frizerima i kozmetičarima kod kojih se ide na zakazivanje i koji žive od vikenda, a niste smanjili ni jedan jedini namet, naprotiv! Na ovaj način nam još jednom vrlo jasno stavlјate do znanja da je cilј uništiti malog, domaćeg privrednika!

Podsećamo Vas da smo mi ti koji godinama punimo budžet prevelikim nametima od kojeg živi javni sektor, a pogotovo preglomazni birokratski sektor.

Domaći privrednici neće ćutati na ovu, poslednju u nizu, uvredu!

Exit mobile version