Site icon podunavlje.info

Novo priznanje Veljku Nenadiću, sada za kompoziciju za crkvene orgulje

PRAG/SMEDEREVO, 2. decembar 2020 – Mladi smederevski kompozitor i pijanista Veljko Nenadić, student četvrte godine kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, ostvario je još jedan uspeh u inostranstvu. Ovog puta na takmičenju u organizaciji Češkog radija za kompozicije pisane za crkvene orgulje u čuvenoj katedrali Sveti Vito u Pragu.

U konkurenciji 47 kompozicija, koje su pristigle iz sedam zemalja sveta, Veljko je izabran među pet dobitnika nagrada sa kompozicijom „Litanija“. Njemu je, sa još jednim učesnikom, pripala specijalna pohvala stručnog žirija sastavljenog od eminentnih kompozitora i orguljaša iz Češke. Od trojice ostalih izabranih, glasanjem studenata, biće proglašen konačni pobednik.

Interesantno da je Veljko jedini stranac koji je dobio neko priznanje na ovom takmičenju, jer svi ostali dobitnici su Česi, a bilo je učesnika još iz Nemačke, Finske, Poljske, Slovačke i Južne Koreje.

Foto: Orgulje u katedrali svetog Vita, https://www.ebencompetition.cz/en/organs/Organ-in-the-Church-of-St-Vojtech-in-Opava

 

Exit mobile version