Site icon podunavlje.info

Smederevska Gradska skupština: Korona skresala budžet za 605 miliona

SMEDEREVO, 29. oktobar 2020 – Skupština grada Smedereva usvojila je danas drugi rebalans budžeta za ovu godinu. Sredstva budžeta sada se procenjuju na iznos od 4 milijarde 228 miliona dinara, što je nominalno umanjenje u odnosu na osnovnu odluku u iznosu od 605 miliona dinara.

Izvestilac, Slaviša Stošić, član Gradskog veća resorno zadužen za finansije, obrazlažući predloženi rebalans podsetio je na vanredno stanje povodom pandemije i na mere Vlade u cilju zaštite života ljudi, očuvanja zdravstvenog sistema, kao i privrednih aktivnosti i ocenio da je sve to uticalo na javne finansije i na naplatu javnih prihoda, pre svega onih koji pune budžet jedinica lokalnih samouprava, tako i budžet grada Smedereva.

Za prvih devet meseci nivo ostvarenja budžeta je daleko ispod planiranog. U tom periodu, prihodi i primanja budžeta su ostvareni na nivou od milijardu 948,5 miliona dinara, procenat ostvarenja prihoda je 48,39 posto. Kada se na ove izvorne prihode dodaju preneta sredstva iz prethodne godine, onda je ostvarenje za prvih devet meseci 2 milijarde 755,4 miliona dinara, što daje 57,01 posto, a što je uticalo na realizaciju programskih aktivnosti, pojasnio je izvestilac.

Članovi Gradskog veća obrazlagali su stanje u budžetu, pojedinačno za svaki resor, što je naišlo na pozitivne komentare odbornika i iz redova opozicije, dok je gradonačelnik ocenio da je ova novoustanovljena praksa u radu lokalnog parlamenta, dokaz timskog rada izvršne vlasti.

Opozicija je uglavnom zamerala zbog neproporcionalnog smanjenja budžeta, posebno ukazujući na poljoprivredu, zdravstvo, mesne zajednice. Tokom rasprave o rebalansu budžeta, oštriji tonovi čuli su se povodom opredeljenih sredstava za izgradnju odmarališta na Rtnju.

Gradonačelnik Jovan Beč je odgovarajući na pitanja odbornika u vezi sa rebalansom budžeta, pored ostalog, rekao da se smanjenje za zdravstvo ne odnosi na osnovna sredstva, već na kapitalne stvari.

„Grad Smederevo izdvaja 56 miliona za plate doktora i medicinskih sestara. Svakako da time pokazujemo brigu o Domu zdravlja, prevashodno. Sada su duplo veće plate radnika sa srednjom stručnom spremom u odnosu na prethodni period. Krizni štab je i pojedinim odeljenjima u Bolnici pomogao sa kiseonikom kada je to bilo potrebno tokom vanredne situacije u našem gradu, vodimo računa da im ništa ne nedostaje i reagovali smo nekoliko puta kada je bilo potrebe za nabavkom maski, zaštitnih rukavica, skafandera… Nećemo dozvoliti da zdravstvu bilo šta nedostaje od osnovnih sredstava. Potrebno je istaći i da u prethodnom periodu nije bilo otpuštanja, već ima potrebe za novim radnicima, 300 je potrebno PKC-u i 100 ljudi Kajzenu. Mislim da sada imamo 4.700 nezaposlenih, što je za 100 manje nego pre pandemije. Postavili smo visoke ciljeve, svakako ćemo drugačije planirati budžet za narednu godinu. Moramo da obuhvatimo sve što je neophodno za razvoj grada Smedereva, ima ovde konstruktivnih predloga, vaše sugestije smo zapisali , dogovaraćemo se i pravićemo budžet u skladu sa potrebama grada Smedereva“, rekao je pored ostalog gradonačelnik i osvrnuo se na odmaralište na Rtnju, rekavši da je obišao objekat, koji je završen i da je sada potrebno njegovo opremanje, za šta je Vlada Republike Srbije opredelila pet miliona dinara.

Osim odluka, čije smo predloge pominjali ranije u najavi sednice, kao dopuna dnevnog reda, usvojena je Odluka o izmenama i dopunama Odluke o izradi Plana detaljne regulacije za deo starog korita reke Jezave u Godominskom polju, a iz oblasti imenovanja usvojena su rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora JP Urbanizam Smederevo (Nenad Urošević), predsednika i članova nadzornih odbora JP Smederevska tvrđava, JKP Zelenilo i groblja, Apoteka Smederevo.

Prethodno su potvrđeni mandati odbornicima, dodeljeni umesto izabranih, a potvrđeni su pripadnicama lepšeg pola sa Izborne liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ (Slavica Cvejić, Ivana Nikolić Đurđević, Violeta Stojković, Nevena Kostić i Dragana Gitarić). Diplomirani pravnik Ivan Mihailović je postavljen za zamenika sekretara Skupštine grada Smedereva.

Exit mobile version