Site icon podunavlje.info

Predškolska ustanova „Naša radost“ – Uređenje objekta „Bubamara“

SMEDEREVO, 27. novembar 2020 – Objekat „Bubamara“ smederevske Predškolske ustanove „Naša radost“ odskora je u sasvim novom ruhu, saniran ali i adaptiran. Urađena je hidroizolacija terasa koje su prokišnjavale, sanacija krovova, zamena stolarije i podnih obloga. Okrečeno je nekoliko radnih soba, kao i hodnici, a sobe i zajednički prostori oplemenjeni su mekanim kutkom za odmor, presvučene su garniture za sedenje. U toku je zamena kompletnog nameštaja u dve jaslene grupe, ormara, polica, garderobera, pultova za bebe, zaštita za radijatore…

Na terasama je urađena hidroizolacija, postavlјena je nova ograda kako bi bila postignuta bezbednost dece tokom boravka na terasama.

Rađeno je i na energetskoj efikasnosti; dodat je veći broj radijatora, zamenjena su naprsla stakla i dotrajala stolarija.

Započeto je opremanje prostora za dobrodošlicu, namenjenog roditelјima i deci koje će biti nastavlјeno njihovom zajedničkom aktivnošću. Četiri radne sobe sa zajedničkim međuprostorima sad izgledaju potpuno drugačije.

U radnim sobama naziru se različite prostorne celine: za konstruisanje, simboličku igru, za osamlјivanje…

U građenju prostora sa vaspitačima učestvuju i deca, jer samo tako uređen prostor ima smisao i značenje za one koji „žive“ u njemu.

Ove značajne promene u prostoru već doprinose pozitivnijoj i prijatnijoj atmosferi u objektu „Bubamara“ na radost dece, njihovih  roditelјa i zaposlenih, kažu u „Našoj radosti“, dodajući da u narednom periodu planiraju potpunu adaptaciju celine koja se sastoji od radne sobe, hodnika i dečjeg toaleta, a koja je van upotrebe niz godina zbog erozije zemlјišta.

U toku je izrada idejnog projekta za adaptaciju, kojim je planirano i uređenje trotoara, ravnanje terena, bogaćenje dvorišta dečjim spravama.

Inače, u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ od septembra prošle godine primenjuju se nove Osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“. Poseban značaj u ovoj koncepciji, kako objašnjavaju, pridaje se fizičkom okruženju, prostoru unutar i izvan vrtića. Jer, kako prostor utiče na dobrobit deteta, podstiče i oblikuje odnose među decom, i između dece i odraslih, smatra se „trećim vaspitačem“.

P.R.

Foto: PU „Naša radost“ Smederevo

Exit mobile version